Ga naar de inhoud
Coronavirus

Vijf vragen over de tv-toespraak van Mark Rutte

Beeld © ANP

Mark Rutte houdt vanavond een televisietoespraak over de verspreiding van het coronavirus in Nederland. De premier zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden. Editie NL stelt vijf vragen over de speech aan communicatiespecialist Donatello Piras.

1. Hoe uitzonderlijk is het dat de premier dit doet?

"Het is sowieso heel uitzonderlijk dat een wereldleider het volk toespreekt. Vooral voor Rutte. Hij heeft dat nooit gedaan, zijn voorganger ook niet. We moeten daarvoor terug naar 1973. Joop den Uyl sprak destijds hele gewichtige woorden tijdens de oliecrisis. Dus het is heel uitzonderlijk."

2. Wat verwacht je van de toespraak?

"Allereerst moet ons vanavond echt duidelijk gemaakt worden dat dit is een serieuze situatie is. Daarnaast moet de toespraak perspectief bieden. Als we geen uitzicht hebben, zorgt dat voor stress."

3. Wat moet de premier niet doen?

"Woorden zijn zo belangrijk. Die moet je wegen. Je moet de situatie niet erger maken. In 1973 zei Joop den Uyl dat Nederland nooit meer zou worden als voor de oliecrisis en dat Nederlanders moesten wennen aan een soberder leven. Als Rutte dat zou zeggen, worden we nog banger. Hij moet niet te grote woorden gebruiken."

4. In welke landen zie je zo'n tv-toespraak wel?

"In landen zoals China en Noord-Korea gebeurt het veel vaker. In communistische regimes zijn dit soort toespraken gebruikelijk. Maar ook in de VS en het Verenigd Koninkrijk gebeurt het soms. In de wereld is het dus niet uniek, bij ons wel. Dat geeft aan dat er nu echt iets aan de hand is."

 5. Zou de koning de toespraak niet moeten geven?

"Het staatshoofd heeft een andere positie. Die spreekt zelden direct het volk toe. De laatste keer was het koningin Beatrix bij haar abdicatie. Bij rampen zou dat kunnen gebeuren, maar dit is echt het werk van de premier."

De toespraak zal om 19.00 uur worden uitgezonden door RTL, NOS en SBS.

Bekijk de video hier:

02:04