Extra maatregelen

Waddeneilanden nog steeds coronavrij: 'Veerboten schrappen is laatste redmiddel'

16 maart 2020 12:55 Aangepast: 16 maart 2020 18:15
De veerboot naar Vlieland

In Nederland zijn inmiddels ruim 1.100 mensen positief getest op het coronavirus en dagelijks komen daar besmettingen bij. Opvallend is dat de Waddeneilanden de dans tot nu toe ontspringen. Overwegen de eilanden extra maatregelen om virusvrij te blijven, zoals het schrappen van ritten met de veerboot?

Op de Waddeneilanden zijn nog steeds geen coronabesmettingen geconstateerd. Het zijn daarnaast de enige gemeentes in Nederland die de mogelijkheid hebben om zich af te sluiten en het virus helemaal de toegang te ontzeggen.

"We hebben overleg gehad met veiligheidsregio, die zijn leidend hierin", vertelt Tineke Schokker, burgemeester van Vieland, aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk thuiswerken: 'Het scheelt tijd en ik hoef m'n haar niet te doen'

Cruciaal

Ze is niet van plan is om de veerdiensten te schrappen. "De veerdiensten zijn een cruciaal onderdeel van de infrastructuur op de eilanden. Die schrappen zou echt een laatste redmiddel zijn. Wel nemen de veerdiensten nemen extra hygiënemaatregelen."

Primaire levensbehoefte

Ook Rederij Doeksen, die boottochten van Harlingen naar Terschelling en Vlieland organiseert, zegt niet van plan te zijn te stoppen. "We behoren tot de primaire levensbehoefte van de eilanden, dus we gaan door. We zijn een levensader voor de eilandbewoners", aldus Annemiek van Brummelen van de rederij.

Vlieland, 16-03-2020 Vlieland, 16-03-2020

Geen cash

Wel worden er extra maatregelen genomen. "Het personeel neemt bijvoorbeeld meer afstand van de reizigers. En cash betalen kan niet meer."

Ze legt uit: "We doen alles in overleg met de burgemeesters en veiligheidsregio. Als die vinden dat we toch moeten stoppen, dan doen we dat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore