Ga naar de inhoud
Coronatrend

Films over virusuitbraken zijn hot: 'Je ziet er in het echte leven dingen van terug'

Still uit de film Contagion Beeld © Contagion

Concerten zijn afgelast, sportscholen zijn gesloten en veel mensen zitten – al dan niet zelfgekozen – thuis in quarantaine. Hoe komen we onze tijd nog door? Nou, door films te kijken over virusuitbraken.

Juist in deze tijd waarin het alleen nog maar over het coronavirus gaat, vinden we het leuk om in onze vrije tijd naar films over virusuitbraken te kijken. Zo is de film Contagion uit 2011 ineens weer populair op iTunes en de documentaire Pandemic trending op Netflix.

Raar maar waar

Ook filmmaker Martin Koolhoven is de trend opgevallen. "Het is gek, maar kennelijk vinden mensen het juist nu leuk om zo'n film te kijken. Zelfs Contagion is weer helemaal terug, terwijl dat eigenlijk een flop was. Nu staat-ie op nummer 1 in de iTunes-downloads", zegt hij tegen EditieNL.

Zijn persoonlijke favoriet? "Panic in the streets uit 1950. Die kent helaas niemand, want hij best oud."

'Bijna
Lees ook:
'Bijna 50 theaterpremières afgelast door coronavirus'

Filmproducent Tim Koomen denkt dat we graag naar dit soort films kijken omdat we 'een beetje hypochondrisch' zijn. "Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Outbreak", vertelt hij aan EditieNL. "Maar mijn favoriet is toch wel Contagion. Die is heel actueel en ook zeker realistisch."

REC

Ook tipt hij het wat onbekendere REC. "Dat is een Spaanse film uit 2006. Daarin gaat een journalist mee met een brandweer in een pand waar een virus blijkt te zitten. Daarna ontspoort de boel. Het gaat een beetje richting horror."

'Bijna eng'

"En dan is er natuurlijk ook nog de documentaire Pandemic op Netflix", gaat de filmproducent verder. "Die kwam drie weken uit voor het coronavirus in China begon. Bijna eng. Je ziet nu in het echte leven dingen terug van die documentaire."

Filmfonds
Lees ook:
Filmfonds brengt gevolgen coronavirus voor filmsector in kaart

Filmdeskundige Noa is ergens wel verbaasd dat dit soort films het nu zo goed doen. "Je zou denken dat mensen daar niet naar willen kijken, want het veroorzaakt angst. Paniek zaaien willen we niet. Maar gek genoeg laten de cijfers zien dat mensen nu juist geïnteresseerd zijn in deze film."

Onrealistisch of toch realistisch?

Toch snapt ze het ook wel. "Er is iets in rampen wat ons enorm aantrekt. Het is grootst, meeslepend, en ergens een ver-van-van-je-bed-show. Maar ook realistisch."

Films en documentaires over virusuitbraken

Op Videoland:

  • Cabin Fever : Patient Zero (2014)
  • Curfew (2019)
  • On Her Majestees Secret Service - James Bond (1969)
  • Cordon (2014)

Op Netflix:

  • Pandemic
  • Contagion (2011)
  • World War Z (2013)
  • I am legend (2007)
  • Resident Evil: Retribution (2012)

 

Bekijk hier de video:

01:34