#coronahulp

Mirthe mag de deur niet uit maar vond via Twitter iemand om haar honden uit te laten

13 maart 2020 14:47 Aangepast: 13 maart 2020 16:15
De honden van Mirthe Beeld © Mirthe

Een ritje naar werk of een bezoekje aan de supermarkt: doodnormale bezigheden zijn voor sommige mensen ineens niet meer mogelijk nu de impact van het coronavirus toeneemt. Onder de hashtag #coronahulp slaan mensen op Twitter de handen ineen om elkaar te helpen in deze barre tijden.

Mirthe (32) uit Hengelo is door het coronavirus in een lastig parket beland. Ze is longpatiënt en altijd extra vatbaar voor ziektes. "Als iemand alleen al verkouden is, krijg ik daar een longontsteking van", vertelt ze aan EditieNL.

Deze week werd ze gebeld door het ziekenhuis. "De arts drukte me op het hart dat ik in deze tijd echt binnen moet blijven. Alleen als het strikt noodzakelijk is mag ik de deur uit. Ik val binnen de risicogroep."

Honden uitlaten

Dat betekent niet alleen dat ze geen boodschappen meer kan doen – "gelukkig heb ik nog eten in de vriezer" – maar ook dat ze haar twee Australische labradoodles niet meer kan uitlaten.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paul Haenen start 'corona-troostzender' voor alle cabaretiers

Vooral dat laatste doet haar verdriet. "De honden merken sowieso al dat ik moe en extra gespannen ben. Ik vind het belangrijk dat ze toch de aandacht krijgen die ze verdienen en aan hun trekken komen."

Oproep

Daarom plaatste ze een oproep op Twitter onder de hashtag #coronahulp, met de vraag of iemand in de omgeving Hengelo af en toe met haar honden zou willen lopen. Binnen een half uur had ze twintig retweets én een serieuze reactie.

Hulp

"Een vrouw uit Almelo komt volgende week maandag bij me langs om ze uit te laten", vertelt Mirthe opgewekt. "Dan kijken we hoe het bevalt en of ze vaker langskomt. Ik vind het heel bijzonder dat ze dit voor me wil doen."

Hoewel Mirthe van een uitkering leeft en weinig te besteden heeft, heeft ze aangeboden om de vrouw af en toe wat te geven voor haar hulp. "'Ben je gek', zei ze toen. Ze hoeft er niks voor. Superlief.”

Jojan maakt tekeningen Jojan maakt tekeningen

Trending topic

De hashtag #coronahulp is inmiddels trending topic geworden op Twitter. Niet alleen vragen er mensen om een gunst; er zijn ook veel mensen die op eigen initiatief hulp aanbieden. Zo ook de 33-jarige kunstenaar Jojan. "Zelf heb ik de luxe dat ik thuis werk en bij mijn kindje kan zijn, maar voor veel ouders geldt dat niet. Als je in de zorg werkt en de school van je kinderen sluit, heb je een probleem", vertelt ze aan EditieNL.

Opfleuren

Daarom wil ze die mensen een hart onder de riem steken door kunstwerken te maken voor mensen in de zorg en het onderwijs. "Ik voel me een beetje machteloos omdat ik vanuit huis weinig te bieden heb. Maar als ik mensen een beetje kan opfleuren met mijn prints, doe ik dat graag."

Direct nadat ze haar tweet plaatste, stroomden de reacties binnen. "Ik heb suggesties binnengekregen voor verschillende spoedeisende psychiatrische-afdelingen en voor een zorgafdeling. Verder heb ik losse verzoeken in m’n inbox voor een juf en een verpleegkundige."

Mooi iniatief

Jojan vindt het mooi om te zien dat zoveel mensen elkaar via de nieuwe hashtag ondersteunen. "Voor mensen die risico lopen is het een hartstikke lastige situatie. Dat mensen hun hulp aanbieden door op te passen en boodschappen te bezorgen is fantastisch."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore