Restaurants en supermarkten

'Pizza zelf uit de tas halen': contactloos bezorgen en betalen

12 maart 2020 11:54 Aangepast: 12 maart 2020 17:23
Bij Domino's mag de klant zelf de pizza uit de tas pakken Beeld © EditieNL

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo kun je bij supermarkten voortaan je muntgeld beter in je zak laten zitten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel doet namelijk namens de supermarkten de oproep om vooral te pinnen. En ook de boodschappen en maaltijden worden voortaan voor de deur gezet, en niet meer binnen bezorgd.  

Pizzarestaurant Domino's start met contactloos bezorgen. "We hebben dit geïntroduceerd omdat het een comfortabeler gevoel geeft voor de bezorger en de klant", zegt Marianne Kemps van Domino's. "Het lichamelijk contact tussen klant en bezorger wordt beperkt doordat we de pizza's op twee meter afstand laten bezorgen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China over coronavirus: we hebben het ergste gehad

Ook supermarktketen Jumbo bezorgt bestellingen niet meer tot in huis maar tot aan de deur. Klanten die in de supermarkt boodschappen komen doen, worden door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel opgeroepen om te pinnen.

"Supermarkten vragen de klanten om zoveel mogelijk te pinnen, en anders het geld op de kassa te leggen", zegt Marc Jansen, directeur van het CBL tegen EditieNL. "We doen dat zodat de klant en de caissière geen lichamelijk contact meer hebben. Het past in de lijn van geen handen schudden." 

Posters

Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat in supermarkten 67 procent van de transacties met de pin wordt gedaan. Een derde van de klanten betaalt nog contant.  

"We kunnen klanten niet verbieden om contant te betalen, want het is een wettelijk betaalmiddel, maar we hebben het liever niet." Het CBL heeft posters laten maken die in supermarkten komen te hangen. "Ik vermoed dat veel supermarkten, maar ook horeca en benzinestations deze poster gaan gebruiken." 

Deze poster komt in supermarkten te hangen Deze poster komt in supermarkten te hangen

De roep om contactloos te betalen speelt niet alleen in supermarkten. Ook bij Detailhandel Nederland wordt er veel over gesproken. In een reactie laat de organisatie weten: "Ook bij Detailhandel Nederland wordt de maatregel overwogen om pinbetalingen te stimuleren." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore