Volgende week warmer

Lente op komst: heeft het weer effect op het coronavirus?

11 maart 2020 16:07 Aangepast: 11 maart 2020 19:00
Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Na weken van regen en guur weer wordt het volgende week eindelijk een beetje lente. Heeft de temperatuurstijging nog effect op het coronavirus? Zorgt het warme weer er bijvoorbeeld voor dat het virus zich minder snel verspreidt?  

Deze week blijft het nog nat en wisselvallig. Maar vanaf maandag klaart het eindelijk op. Het kan volgende week gemiddeld vijftien graden worden. Wat doet dat met het coronavirus? 

"Over het algemeen is het zo dat virussen bij zomertemperaturen minder lang actief blijven", zegt Wim van der Poel, hoogleraar Virologie aan de Wageningen Universiteit & Research. "Maar het probleem is dat we nu te maken hebben met een virus waarvan we dat nog niet weten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De temperatuur stijgt volgende week, het wordt terrasjesweer

Hoewel het volgens de viroloog bij dit type coronavirus dus nog een kwestie is van koffiedik kijken, is de algemene tendens dat virussen bij warmer weer minder verspreiden.

Meer naar buiten

"Dat komt omdat mensen dan minder dicht bij elkaar zitten en meer naar buiten gaan, waardoor het infectierisico afneemt. En door de warmere temperatuur blijven virussen in de druppeltjes die in de lucht komen als je hoest, minder lang in leven." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronalied van Roel gaat viral: 'Ik vond het zelf op het randje'

Dit geldt volgens de viroloog voor de vrijwel alle luchtwegvirussen. Maar of het ook voor dit type coronavirus geldt, moet onderzoek nog uitwijzen. Dat zegt ook viroloog Ab Osterhaus. "Op andere coronavirussen had het warme weer wel effect, maar of dat nu ook zo is kunnen we nog niet zeggen."    

Wel is het volgens Osterhaus zo dat met warm weer processen sneller gaan. "Dus ook de inactiveringsprocessen."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore