Ga naar de inhoud
Coronavirus

Zo tover je je huis om tot een goede thuiswerkplek

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Inwoners van Noord-Brabant moeten zoveel mogelijk thuiswerken, in een poging het coronavirus in te dammen. Die oproep deed Mark Rutte gisteren. Maar hoe maak je van je huis een goede thuiswerkplek?

Een bureaustoel of een beeldscherm op de goede hoogte, het zijn dingen die thuis niet altijd vanzelfsprekend zijn. Toch is het belangrijk om ook tijdens het thuiswerken een goede werkomgeving te creëren. En dat doe je dus niet met je laptop op de bank.

"Je wil een werkomgeving creëren waar je gezond en effectief kan werken", vertelt ergonoom Erwin Speklé. "Dit zorgt ook voor een betere productiviteit."

Brabantse
Lees ook:
Brabantse bedrijven draaien gewoon door, ondanks extra ziekmeldingen

Beeldscherm

Begin met een goede positie van je beeldscherm. "Zet je beeldscherm haaks op het raam, en niet te dichtbij", zegt Speklé. "Als je je beeldscherm voor het raam zet, heb je vaak te veel licht van buiten en word je daardoor verblind. En als je met je rug naar het raam gaat zitten, heb je weer last van de weerspiegeling van het licht op je beeldscherm."

Laptop

Wie met een laptop werkt, kan het beste een los toetsenbord en een losse muis gebruiken. "Je kunt een laptop wel in een bepaalde hoek zetten, maar als je je toetsenbord op de juiste afstand zet, zal je scherm waarschijnlijk weer niet goed staan en andersom."

Een andere tip is om je stoel goed aan te schuiven. "Als je ver van je tafel of bureau af zit, werk je met gestrekte armen. Dat geeft een hoge belasting voor je nek en schouders", legt Speklé uit.

Ov
Lees ook:
Ov staakt, dus thuiswerken? Zo ben je productief vanuit huis

Temperatuur

Het is volgens de ergonoom ook belangrijk om op muziek en klimaat te letten. "Onrustige muziek kan je concentratie verstoren, dus zet bijvoorbeeld rustige muziek op", raadt Speklé aan. "Zorg ook voor een goed klimaat in je huis. Het is individueel, maar rond de twintig graden is vaak een goede temperatuur. Je doet zittend werk waardoor je niet opwarmt, en dan moet het wel comfortabel warm zijn."

Pauze

Speklé zegt tot slot dat het voor zowel je productiviteit als je lichaam belangrijk is om niet te lang aaneengesloten te werken. "Zorg voor een mooie variatie tussen zitten en bewegen. Sta na ieder half uur even op, om water te pakken of om gewoon even wat anders te doen."

Bekijk hier de video:

04:26
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl