Ga naar de inhoud
Laserstraal

Doodsbang voor prikken? Het kan straks zonder naald

Foto ter illustratie Beeld © IStock

Ben jij doodsbang voor naalden en prikken? Dan ben je niet de enige, want een op de vijf Nederlanders heeft prikangst. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben misschien een oplossing. Ze werken aan een techniek waarbij de injectienaald kan worden vervangen door laserstralen.

"Veel mensen zijn bang voor naalden. Bovendien worden ze niet hergebruikt, daardoor gebruiken we wereldwijd dagelijks zo'n twaalf miljoen naalden,", vertelt universitair docent David Fernandez Rivas van de Universiteit Twente.

Laserstraal

Daarom ontwikkelen ze aan de universiteit een techniek waarmee bepaalde vaccins zonder naald kunnen worden geïnjecteerd. Hoe werkt dat eigenlijk?

"De laserstraal verhit een vloeistof. Die vloeistof kookt, zet uit en lanceert het medicijn als een soort raket. Dat spuit naar buiten met hoge snelheid en penetreert vervolgens de bovenste laag van de huid. Je voelt daar niks van, nog minder dan als een mug je steekt."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Paniekaanval

Met de techniek zou je dus een vaccinatie kunnen halen waar je nauwelijks iets van voelt. Dat zou voor veel mensen een uitkomst zijn, weet ook Henk Schenk van de prikangstpoli in het Meander MC in Amersfoort. Op de poli kunnen mensen op spreekuur komen die eigenlijk geen prikken durven te halen.

"Niemand vindt injecties leuk. Een op de tien mensen durft niet te kijken op het moment van prikken. Een op de honderd ziet er enorm tegenop en slaapt er niet goed van, en een op de duizend mensen blokkeert compleet en krijgt een paniekaanval", vertelt Schenk.

Oude
Lees ook:
Oude man ontsnapt uit ziekenhuis om angst voor naalden

Lachgas

Op de prikangstpoli begeleidt Schenk deze mensen om toch een vaccinatie te halen. "Ik heb eerst gesprekken met ze, doe ontspanningsoefeningen en werk met lachgas om beter te ontspannen. Kortom: ik neem er de tijd voor, zodat mensen het na twee consults toestaan om een injectie te krijgen. Veel mensen geven aan dat de angst minder wordt, hoe vaker ze komen", vertelt hij.

Een prik met behulp van een laser kan volgens hem zeker een goede oplossing zijn tegen prikangst, vooral als het om vaccinaties gaat. "Maar er zijn wel een paar haken en ogen. Het lijkt me dat bloedafname niet vervangen kan worden met een laser. Bovendien is niet elke patiënt bang voor de naald, maar ook voor het feit dat er een vreemde vloeistof in hun lichaam komt."

Testen

De nieuwe techniek wordt op dit moment nog getest. "We hebben een kleine laser ontwikkeld. Momenteel testen we hoe we de goede hoeveelheid vloeistof in de juiste huiddiepte kunnen injecteren", zegt David Fernandez Rivas.

Vanwege de proefrondes en strenge regelgeving kan het kan het volgens de onderzoeker nog wel vijftien jaar duren voordat vaccinaties in Nederland met een laserstraal gezet kunnen worden. Tot die tijd zullen mensen die er echt bang voor zijn hun heil dus nog op de prikangstpoli moeten zoeken.

Bekijk hier de video:

02:41
Geen
Lees ook:
Geen naalden meer, maar een pijnloze pleister als vaccinatie