Dierenleed

Dierenbescherming: stop met gebruik van lijmplanken, dieren sterven gruwelijke dood

09 maart 2020 18:30 Aangepast: 09 maart 2020 19:03
Deze kat kwam vast te zitten op een plakstrip Beeld © De Dierenbescherming

Van muizen tot vogels en katten: allerlei dieren komen vast te zitten op de lijmplanken die mensen neerleggen om ongedierte te bestrijden. De Dierenbescherming roept mensen op om de plakstrips niet meer te gebruiken. "Ze sterven een gruwelijke dood."

Niet alleen muizen – waarvoor mensen de lijmplanken vaak neerleggen – maar ook andere dieren belanden op de lijmplanken. "Een kat kan er bijvoorbeeld op belanden als hij op een muis afgaat die op zo'n plank ligt. Vervolgens zit hij zelf ook vast", legt Niels Dorland van De Dierenbescherming uit aan EditieNL. Daarom roept hij op om de planken niet meer neer te leggen.

Verboden

Hoewel de planken in Nederland verboden zijn, kunnen mensen ze online moeiteloos bestellen. "Ze worden helaas veel verkocht. De medewerkers van de Dierenambulance zien vaak dieren die erdoor in de problemen zijn gekomen. Daar moet een einde aan komen."

Deze vogel kwam ook vast te zitten Deze vogel kwam ook vast te zitten

Olijfolie

Als de medewerkers er op tijd bij zijn kunnen de dieren soms nog gered worden met behulp van olijfolie. Maar vaak sterven de dieren als gevolg van honger en uitputting. "Het is een gruwelijke dood. Stel je voor dat je vast komt te zitten, ontzettende pijn hebt en niet kunt eten en drinken. Dat is toch afschuwelijk?", aldus Dorland.

Redden

Als je zelf een dier aantreft op een lijmplank, raadt Dorland aan om er meel op te strooien. "Daardoor zorg je dat de lijm niet meer werkt en voorkom je dat het dier erger vast komt te zitten. Probeer het dier er niet zelf af te krijgen maar breng het met lijmplank en al naar de dierenarts. Of bel de dierenambulance."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore