Ga naar de inhoud
Corona-angst

Isabel houdt haar kinderen thuis: 'Ik ben niet bang voor de leerplichtambtenaar'

Maandenlang waren de scholen dicht. Beeld © ANP

Veel Nederlandse scholen scherpen hun protocollen aan vanwege de verspreiding van het coronavirus. Isabel wacht het beleid niet af. Haar drie kinderen zitten al een week lang preventief thuis.

Op verschillende plekken in het buitenland zijn alle scholen gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo hoeven kinderen in Noord-Italië, Japan, Zuid-Korea en Qatar niet naar school.

Dat geldt ook voor sommige kinderen in Nederland. Meer dan twintig scholen in Brabant vragen (een deel van) de leerlingen thuis te blijven, bijvoorbeeld omdat er door uitval van onderwijzers een lerarentekort is. Ook moeten Nederlandse leerlingen die in contact zijn gekomen met mensen uit risicogebieden twee weken thuisblijven.

Petitie

Veel ouders zijn bezorgd en willen dat ook hun kinderen vrij krijgen van school. Een aantal van hen is een petitie gestart. Die is inmiddels ruim 7.800 keer ondertekend.

Corona
Lees ook:
Corona maar een griepje? 'Voor mensen als ik is het virus wél spannend en gevaarlijk'

Isabel uit Veghel gaat er niet op zitten wachten. Zij houdt haar kinderen preventief thuis omdat ze bang is dat ze besmet raken. "Mijn jongste zoon en ik hebben een zwak immuunsysteem. Wij worden snel ziek. En mijn man is astmatisch."

"Ze zitten alle drie op verschillende scholen. Dat maakt het wel onoverzichtelijk", vertelt Isabel aan EditieNL.

Huiswerk

Ze houdt haar kinderen sinds vorige week maandag bezig met het huiswerk dat ze voor school moeten maken. "Voor de leerplichtambtenaar ben ik niet bang. Mijn zorgplicht staat boven de leerplicht."

Isabel vindt dat de scholen te laks omgaan met het coronavirus. "Ik vroeg laatst of luizenpluizen wel een goed idee was in verband met het coronavirus, maar dat werd volledig genegeerd", aldus Isabel.

Corona-update:
Lees ook:
Corona-update: bankbiljetten in quarantaine, recessie in Italië

Ook wantrouwt ze het beleid van de overheid. Daarom is ze een Facebookgroep gestart. "Nederland moet opstaan tegen het lakse beleid van het RIVM, de GGD en de Rijksoverheid."

Naar school sturen

Jan van Tartwijk is hoogleraar educatie en pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Hij raadt aan om gezonde kinderen gewoon naar school te sturen. "Met een zwak immuunsysteem is dat een moeilijke keuze. Maar met een gezond kind zou ik gewoon zeggen dat je naar school moet gaan."

Hij benadrukt het belang van school. "School is zoveel meer dan alleen leren. Kinderen ontwikkelen daar ook sociale vaardigheden. Ze leren er over de wereld."

Alternatieven

Volgens Van Tartwijk is het belangrijk dat het onderwijs zich voorbereidt op verdere verspreiding van het virus. "Het is wat dat betreft een goede test voor scholen en instanties om te kijken hoe ze kinderen les kunnen geven als ze niet op school zijn", zegt hij.

Bijvoorbeeld door te onderzoeken welke online mogelijkheden er zijn op onderwijsgebied. "Een virtual classroom zou een oplossing kunnen zijn."