Vooral last minute

Door corona-angst boek je je vakantie nu voor een prikkie

06 maart 2020 18:12 Aangepast: 10 maart 2020 10:21
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

De reisbranche ligt op z'n gat. Uit angst voor het coronavirus zijn reizigers terughoudend in het boeken van vakanties. Als gevolg stunten reisorganisaties met hun prijzen en liggen de goedkope pakketreizen voor het oprapen.

Vakantiegangers die goedkoop weg willen, kunnen dus hun slag slaan. En niet alleen naar gebieden waar veel coronabesmettingen zijn: ook veilige gebieden zoals de Canarische eilanden, Corfu en Zanzibar worden voor dumpprijzen aangeboden.

Zo scoorde je vanmiddag bij VakantieDiscounter voor 148 euro een reisje naar Gran Canaria. En dat was inclusief vlucht en verblijf in een appartement.

Terughoudend

"Met alle aandacht voor het coronavirus de afgelopen week merken wij dat mensen wat terughoudend zijn in het boeken van hun vakantie", vertelt Petra Kok van TUI aan EditieNL. "Daarom maken we de vakanties nu extra aantrekkelijk en worden de prijzen op een aantal bestemmingen verlaagd." Ook biedt TUI een zogenaamde 'omruilgarantie', waarmee je tot 22 dagen voor vertrek nog je bestemmingen of afreisdatum kosteloos kunt aanpassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies voor Italië aangepast om corona: ministerie ontraadt reizen naar aantal gemeenten

VakantieDiscounter laat aan EditieNL weten dat de prijzen sinds enkele dagen extreem laag zijn. "Met name die van last-minutevakanties. De directe aanleiding hiervoor is inderdaad het coronavirus."

Ingekochte reizen

Daardoor blijven reisorganisaties met hun ingekochte reizen zitten. "Veel organisaties kopen ruim van tevoren op grote schaal hun vliegtuigstoelen in bij de luchtvaartmaatschappijen. Die kosten zijn al gemaakt. Door de prijzen te verlagen proberen ze hier nu toch nog iets aan terug te verdienen."

De laatste dagen ziet VakantieDiscounter de boekingen weer iets aantrekken. "Het is nog niet te zeggen of dit komt doordat de reizen zo goedkoop zijn."

Zeldzaam

Dealhunters – mensen die op zoek gaan naar de beste vakantie voor een zo goedkoop mogelijke prijs – bevestigen dat de prijzen van vakanties extreem goedkoop zijn. Zo ook Ingmar Bruinsma van reiswebsite TravelClown. Toch heeft hij door de jaren heen meer van dit soort voorbeelden langs zien komen. "Dit gebeurt wel vaker, bijvoorbeeld als bestemmingen slecht in het nieuws zijn door bosbranden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM staakt vluchten naar China, ministerie past reisadvies aan

De reisorganisaties doen er volgens hem alles aan om zoveel mogelijk capaciteit te vullen. "Liever een ticket voor honderd euro verkopen dan helemaal niets."

Last minute

Ook hij ziet dat vooral last-minutevakanties goedkoop zijn. "Hoe dichter op de vertrekdatum, hoe groter de korting. Bij minder dan vier weken voor vertrek zijn de goedkoopste deals te vinden."

Reisorganisatie ANVR raadt mensen die twijfelen aan om bij een 'vertrouwde partner' te boeken en te kiezen voor een totaalpakket. "Als er dan vervolgens een negatief reisadvies komt, krijg je in de meeste gevallen je geld terug."

Voorbeelden van goedkope deals*:

Deal: 8 dagen Kos (vluchten + transfers + 3-* appartement)

  • Oude prijs p.p.: € 450-€ 500
  • Prijs nu: € 182

Deal: 8 dagen Algarve (vluchten + 3-* appartement)

  • Oude prijs: € 350 - € 400
  • Prijs nu: €129

Deal: 10 dagen La Palma (vluchten, transfers & 4-* resort)

  • Oude prijs: € 500-€ 550
  • Prijs nu: € 177  

Deal: 16 dagen Dominicaanse Republiek (vluchten + transfers + all inclusive)

  • Oude prijs: € 1300-€ 1500
  • Prijs nu: € 799   

Deal: 9 dagen Florida (vluchten + verblijf)

  • Oude prijs: € 650
  • Prijs nu: € 399

*De hierboven vermelde prijzen werden op vrijdagmiddag 6-3-2020 gehanteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore