Kwetsbare doelgroep

Albert heeft een longaandoening en blijft thuis vanwege het coronavirus

06 maart 2020 14:10 Aangepast: 06 maart 2020 20:35
Albert blijft voorlopig binnen Beeld © EditieNL

Het coronavirus kan extra gevaarlijk zijn voor mensen met een zwak immuunsysteem. Uit voorzorg blijven sommige mensen daarom maar thuis. Zo ook de 57-jarige Albert Bazuin, die diabetes type 2 en een longaandoening heeft. "Mocht hij het krijgen, kan het dodelijk zijn", vertelt zijn vrouw Gina.

"Mijn man heeft door zijn longaandoening en diabetes een gevoelig immuunsysteem. Hij hoest ook veel", vertelt Gina. "Door zijn aandoeningen heeft hij een extra risico. Hij werkt ook nog in de gevangenis, waar hij met veel mensen in aanraking komt."

Moeilijke situatie

Daarom is in overleg met zijn werkgever besloten dat Albert voorlopig thuisblijft. Hij komt de deur niet uit, zelfs niet om boodschappen te doen. Ook zijn vrouw doet extra voorzichtig.

"Het beperkt ons wel. Het is een moeilijke situatie. Ik geef geen hand, kom niet in de buurt van zieke mensen en blijf zoveel mogelijk thuis. Maar ik ben journalist en heb ook afspraken. Helemaal niks meer doen, kan niet", vertelt Gina. "Hij voelt zich wel rot, ook voor zijn werk. Maar ik moet er niet aan denken dat hij dit straks krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke mensen lopen het meeste risico op corona?

Ouderen

De kwetsbare doelgroep heeft volgens Jako Burgers van het Nederlandse Huisartsen Genootschap geen grotere kans om het coronavirus op te lopen. Maar wie besmet raakt, zal wel zieker worden en een grotere kans om complicaties hebben.

"De kwetsbare doelgroep is bij het coronavirus vergelijkbaar met die van de normale griep", vertelt Burgers. "Leeftijd is bijvoorbeeld een kenmerk: ouderen zijn kwetsbaarder. En mensen met hart- en vaatziekten of longziekten."

Immuunsysteem

Mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is, zoals veel MS-patiënten of mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad, zijn ook extra kwetsbaar.

"Als de kwetsbare doelgroep besmet raakt met het coronavirus, hebben ze een grotere kans op ernstig verloop, net als bij griep. Maar het hóéft niet fataal af te lopen. Dat is bij het grootste percentage niet het geval."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst Nederlander overleden aan gevolgen coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore