Verwaarloosd

Bijna vijftig katten en vijf stinkdieren uit zwaar vervuilde woning gered

05 maart 2020 17:48 Aangepast: 05 maart 2020 22:44
De katten woonden in konijnenhokken Beeld © Dierenbescherming

De Dierenbescherming heeft vorige week 49 katten en vijf stinkdieren gered uit een zwaar vervuild huurhuis in de gemeente Nieuwkoop. De katten zaten in smerige konijnenhokken die vol ontlasting lagen.

De dieren werden ontdekt na een melding over een zwaar verwaarloosd hondje. Bij het binnengaan zagen de inspecteur van de Dierenbescherming en een agent meteen de katten in konijnenhokken in de woning staan.

"Konijnenhokken zijn uiteraard totaal ongeschikt als huisvesting voor katten, bovendien waren de hokken smerig", aldus de Dierenbescherming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twintig chihuahua's, een kat en een kip: wanneer heb je te veel huisdieren?

Stinkdieren

In een andere kamer van het huis werden vijf stinkdieren aangetroffen. "De dieren zaten in een kale kamer met alleen elkaar en een paar overvolle kattenbakken. Geen eten of drinken en geen enkele afleiding of mogelijkheid voor natuurlijk gedrag zoals graven."

Daar bleef het niet bij: ook in andere kamers van de woning werden verwaarloosde katten gevonden. Veel van de dieren zaten, soms met meer tegelijk, in vieze konijnenhokken. Een deel van de katten was ziek en mager, ze waren erg angstig.

Stank

"De ammoniaklucht in de kamers was zo erg dat een persoon er niet langer dan een paar minuten kon blijven zonder in ademnood te komen. Dit moet ook voor de dieren verschrikkelijk geweest zijn, die hebben waarschijnlijk maanden in deze situatie gezeten."

De dieren zijn met spoed uit de woning gehaald en naar opvanglocaties gebracht. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Het bleek dat jaren geleden ook al eens dieren van haar in beslag waren genomen wegens verwaarlozing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore