Ga naar de inhoud
Pakketkluizen

Niet meer langs de buren: pakketje bezorgd bij de bushalte

Een postbezorger van PostNL Beeld © ANP

Je bestelt een pakketje, maar bent niet thuis als het wordt afgeleverd. Omdat pakketpunten daardoor overvol raken, worden steeds meer oplossingen bedacht om de bezorging efficiënter te maken. In Spijkenisse en Goeree-Overflakkee kunnen mensen hun pakketjes sinds deze week laten afleveren bij bushaltes.

Bij drie bushaltes in de Zuid-Hollandse plaatsen worden deze week in totaal zestig pakketkluizen geplaatst. Het gaat om een proef. Mensen beslissen met behulp van een app wanneer een pakket wordt bezorgd en opgehaald, en kunnen hun pakketje dan zelf uit de kluis halen.

Minder bezorgwagens

Bushaltes zijn daar volgens Laurens Tuinhout van EVAnet, het bedrijf achter de pakketkluizen, een logische plek voor. "Het is midden in een woonwijk, en het zijn grote bushaltes die goed bereikbaar zijn, eventueel ook met de auto. Bovendien hoeven hierdoor minder bezorgwagens te rijden en dat leidt weer tot minder CO2-uitstoot."

De proef duurt acht maanden. Als het een succes is, zal het bij meerdere haltes in Zuid-Holland worden toegepast.

Pakketpunten
Lees ook:
Pakketpunten raken overvol: 'Het is gekkenwerk'

Kofferbak

Maar het kan in de toekomst misschien nog makkelijker. Zo ontwikkelde het bedrijf 2DEAL een techniek waarmee pakketbezorgers je kofferbak kunnen openen, om daar je pakketje in achter te laten. "Met een apparaat kun je als consument zelf via de app en je elektronische autosleutel eenmalig toegang geven tot je kofferbak", legt Richard Klomp van het bedrijf uit.

Dat heeft volgens hem veel voordelen. "Je hoeft nergens anders meer naartoe te rijden. Ook kan er dan 's nachts bezorgd worden", vertelt Klomp. "We zijn nu bezig met een proeffase, het is nog niet op de markt, maar de techniek werkt wel."

Liever thuis

Allemaal veelbelovende opties, vindt Jesse Weltevreden, specialist e-commerce bij de Hogeschool van Amsterdam, maar toch is hij sceptisch. "PostNL heeft pakketkluizen een aantal jaren geleden al geïntroduceerd, maar daar werd niet enorm veel gebruik van gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen hun pakketje het liefst thuis blijven ontvangen", aldus Weltevreden.

Niet
Lees ook:
Niet je auto maar je was wassen bij een tankstation

Bovendien passen niet alle pakketjes in een kluis. "En mensen willen er liever ook niet mee sjouwen. De plek snap ik ook niet zo goed: maar een klein deel van de Nederlanders gaat regelmatig met de bus", vervolgt hij. "Mensen zijn eerder geneigd om hun pakketje op te halen bij een kluis of winkel waar ze toch al naartoe moeten, zoals de supermarkt."

Groene bezorgmethodes

Ook over het bezorgen in de kofferbak heeft hij wat twijfels. "Nederlanders zijn zuinig op hun auto. Kun je iemand wel vertrouwen, dat de auto weer op slot gaat na de bezorging, of dat de auto niet gehackt wordt?"

De problemen rond pakketbezorging kunnen volgens Weltevreden beter op andere manieren aangepakt worden. "Zet in op efficiëntere bezorging, door de consument specifieker in te laten stellen wanneer en hoe laat de bezorger langskomt. En investeer daarnaast in groene bezorgmethodes, zoals elektrische busjes of een fietskoerier."

Google-zusterbedrijf
Lees ook
Google-zusterbedrijf gestart met dronebezorgingen in VS

Bekijk hier de video:

02:29
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl