Ga naar de inhoud
Nieuwe regels

Broden krijgen andere namen: 'Niet genoeg spelt in speltbrood'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Speltbrood mag binnenkort geen speltbrood meer heten. Tenminste, niet als er minder dan 98 procent spelt in zit – en dat is nu nogal eens het geval. Een nieuwe wet brengt daar vanaf 1 juli verandering in.

Het zou dus kunnen dat je standaard brood vanaf 1 juli van naam verandert. Dan gaat het Warenwetbesluit Meel en Brood in. De namen van brood moeten dan precies zeggen welke ingrediënten erin zitten.

98 procent spelt

"Met vijf procent spelt mag een brood op dit moment al speltbrood genoemd worden. Daar komt verandering in", legt Babs Bruil van het Nederlands Bakkerij Centrum uit aan EditieNL. Bij broden met maar één graansoort als hoofdingrediënt, zoals spelt, moet er straks namelijk minstens 98 procent van dat ingrediënt in zitten om zo te mogen heten.

Ook maïsbrood zal waarschijnlijk geen maïsbrood blijven: "Je kan geen brood maken van 98 procent maïs. Dat zal na juli gewoon maïstarwebrood gaan heten."

AH
Lees ook:
AH kip heeft niet 'meer ruimte', Albert Heijn is daarom Liegebeest van het jaar

Openheid

Bakkers zien dat nieuwe besluit wel zitten. "Het is een stukje openheid naar de consument", vertelt Jeroen Reissenweber van Bakkerij Holtkamp in Den Hoorn. "Bakkers konden trendy brood als speltbrood heel goedkoop aanbieden, terwijl dat – als je kijkt naar de ingrediënten – niet altijd klopte."

Consumenten hoeven overigens niet bang te zijn dat het brood nu opeens heel duur wordt. "Het brood blijft hetzelfde. Het gaat om de aanduidingen. Qua receptuur verandert er niets. We verwachten daarom niet dat het duurder gaat worden", zegt Babs Bruil.

Aanpassingen

Niet alleen bakkers, maar ook supermarkten moeten eraan geloven. "We zijn bekend met het besluit", laat een woordvoerder van Lidl weten aan EditieNL. "We zijn druk bezig met het doorvoeren van de aanpassingen."

Het is niet zo dat de aanpassingen meteen op 1 juli zichtbaar zijn. Er geldt eerst nog een overgangstermijn.

Bekijk hier de video:

02:40