PVV Utrecht

PVV wil dat fietser zich aanpast aan automobilist: 'Ze rijden asociaal'

03 maart 2020 15:41 Aangepast: 03 maart 2020 18:46
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Niet automobilisten, maar fietsers moeten hun gedrag in het verkeer aanpassen om ongelukken te voorkomen. Dat vindt de PVV in Utrecht. Volgens de partij worden verkeersregels vooral door fietsers aan de laars gelapt. Heeft de partij een punt?

"De focus ligt altijd erg op de automobilist", zegt David Bosch van de PVV. "Er wordt veel verandering van de automobilist gevraagd qua gedrag, maar van de fietsers wordt veel minder verwacht. En als je maar even op een kruispunt in Utrecht gaat staan, zie je ook snel fietsers die heel asociaal rijden."

Daar moet volgens de PVV verandering in komen. Als het aan de partij ligt, komt er bijvoorbeeld een campagne en moeten fietsers vaker aangesproken worden.

Dodelijke afloop

In 2016 overleden er in Nederland 59 mensen na een ongeluk tussen een fiets en een auto. In 2017 waren dat er 64, en in 2018 kwam het totaal uit op 71.

Meer fietsers

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt dat de PVV ergens wel een punt heeft. "Er zit een kern van waarheid in. Het is niet zo dat we asocialer zijn gaan fietsen, maar er zijn veel fietsers bijgekomen. Als je een fietser de ruimte geeft, neemt hij die ook."

Dat is niet alleen een probleem in Utrecht, maar ook in andere steden. "Ze groeien overal in aantallen. En hoe meer fietsers er komen, hoe eigenwijzer ze worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe veilig zijn onze steden voor fietsers en voetgangers?

Ergeren

Wel zijn we er volgens Tertoolen goed in om altijd af te geven op de andere partij. "Als je op de fiets zit, erger je je aan de auto's. En als je in de auto zit, erger je je aan de fietsers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore