Ga naar de inhoud
Niet zomaar testen

Veel mensen vragen om coronatest: 'Sommige werkgevers verzoeken het'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vandaag weer gestegen. Ook de onrust neemt toe. Bij het Nederlands Huisartsen Genootschap staat de telefoon roodgloeiend door mensen met griepachtige klachten die zich willen laten testen. Maar zo'n test is niet voor iedereen weggelegd. "Je moet echt ziek zijn."

Het aantal coronapatiënten in Nederland staat nu op 24. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) merkt dat veel mensen ongerust zijn. Gisteren waren ze druk met bellers die last hadden van een hoestje en zich afvroegen of ze zich zorgen moesten maken. "Sommige mensen worden door hun werkgevers opgeroepen om een coronatest te vragen. Daar zijn we absoluut niet blij mee", zegt Jako Burgers van het NHG tegen EditieNL.

Niet voor iedereen

Een test is in veel gevallen helemaal niet mogelijk. Het RIVM hanteert richtlijnen om te bepalen of dit nodig is. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid). Of als de patiënt de afgelopen twee weken in een land of regio is geweest waar veel besmettingen zijn. Ook contact met een patiënt met Covid-19 kan een aanleiding zijn om te testen.

Vijf
Lees ook:
Vijf nieuwe patiënten met coronavirus, in totaal 23

Volgens Jako Burgers heeft een preventieve test weinig zin. "Een test is alleen betrouwbaar bij mensen met klachten. Bijvoorbeeld als je last hebt van hoesten, benauwdheid en koorts. Je moet echt ziek zijn."

Geen tijd

Daarnaast heeft het NGH geen tijd om iedereen te pas en te onpas te testen. "We hebben daar de capaciteit niet voor. We willen onze tijd reserveren voor de mensen die het wel nodig hebben. De gewone zorg moet ook doorgaan."

Burgers gaat verder: "Het gaat nog om een klein aantal coronapatiënten in Nederland. Er moet wel een duidelijke link zijn, voordat we een test doen. Al zou het kunnen dat de richtlijnen veranderen als meer mensen besmet raken."

Kan
Lees ook:
Kan het coronavirus worden bestreden?

Ook lijken mensen op zoek te zijn naar thuistesten. De 'Testjezelf Pre-Pet Coronavirus Test' – bedoeld voor dieren, niet voor mensen – is online inmiddels uitverkocht. Ook de drogist laat weten een piek te zien in de verkoop van dit soort producten.

Niet voor Covid-19

Herman Egberink, viroloog gezelschapsdieren infectieziekten, raadt dit soort thuistests af. Ze zijn nadrukkelijk bedoeld om te controleren of honden of katten besmet zijn met een coronavirus, maar niet geschikt om mensen te testen, en bovendien niet gemaakt voor Covid-19.

"Er bestaan verschillende coronavirussen. De virussen die bij een hond en kat voorkomen zijn totaal anders dan het virus dat bij de mens voorkomt. De meeste behoren ook tot een andere groep dan Covid-19."

Deze testen als mens proberen, levert volgens Egberink weinig op. "Waarschijnlijk blijft de test negatief, zelfs al ben je besmet. En als hij wel positief is, zegt dat eigenlijk niets."

Bekijk hier de video:

05:32