Ga naar de inhoud
'Stel een aanvalsplan op'

Eikenprocessierups duikt ook dit jaar op: 'Zachte winter geen invloed'

Eikenprocessierupsen Beeld © ANP

Nu de lente dichterbij komt, zetten gemeenten zich schrap voor de komst van de eikenprocessierups. Zo heeft de gemeente Breda vijfhonderd speciale vallen geplaatst. Hoeveel overlast kunnen we van het kriebelbeestje verwachten deze zomer? En heeft de zachte winter er nog invloed op?

Koorts, uitslag en jeuk: de eikenprocessierups zorgde vorig jaar in de zomer voor heel veel overlast. Er bestaat volgens bioloog Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups geen twijfel dat het beestje ook dit jaar weer opduikt.

'Substantiële aantallen'

"We weten dat ze uit het ei gaan komen en we weer rupsen hebben. De vraag is hoeveel het er zijn", zegt Van Vliet tegen EditieNL. Om een inschatting van de aantallen te krijgen, zijn vorig jaar vallen gezet voor eikenprocessievlinders.

"Aan de hand van het aantal vlinders schatten we in dat er dit jaar misschien minder eikenprocessierupsen zijn dan vorig jaar. Behalve in Brabant, waar meer vlinders werden geteld. Maar het gaat nog steeds om substantiële aantallen."

Run
Lees ook:
Run op koolmezenhuisjes in strijd tegen eikenprocessierups

Aanvalsplan

Om voorbereid te zijn om een komende plaag, plaatst de gemeente Breda deze maand vijfhonderd speciale vallen. Een woordvoerder laat weten dat het gaat om een proef die gedaan wordt náást de andere maatregelen. Aan de stam van eiken wordt een bak aangebracht, waar een plastic zak aanhangt waar de rupsen in terecht komen als ze naar beneden kruipen.

Zo'n val heeft volgens Van Vliet niet zoveel zin. "Die vallen werken niet voor eikenprocessierupsen, want die blijven meestal boven in de boom", zegt hij. Wel is het volgens hem verstandig dat gemeenten nu alvast bezig zijn met de bestrijding. "Je moet er het hele jaar mee bezig zijn en je aanvalsplan op orde hebben, zodat je niet opnieuw verrast wordt."

Hoe
Lees ook:
Hoe een Drents dorp de eikenprocessierups te slim af is

Zachte winter

Je hoeft je volgens de bioloog overigens niet druk te maken dat de zachte winter toch voor veel meer rupsen gaat zorgen. "De winter heeft geen invloed op de aantallen. De eitjes en rupsen zijn tegen kou bestand. We hebben zelfs rupsen gehad bij twintig graden onder nul, die gewoon weer verder liepen toen de temperatuur omhoog ging. Een strenge winter had dus niet voor meer sterfte gezorgd."

Wel kan het dat de rupsen eerder uit hun ei komen door de temperatuur. "Al zien we dat de temperatuur in maart bepalender is in die timing dan de warmte van de winter."