EditieNL

Zoraya (22) wil niet gereanimeerd worden: 'De dood zou een soort cadeautje zijn'

15 juni 2017 14:13 Aangepast: 15 juni 2017 18:35
Zoraya met haar ketting.

'Reanimeer mij niet'. Een duidelijke boodschap op een penning, die mensen om hun nek kunnen dragen. Deze penningen zijn gewilder dan ooit nu ze voor iedereen aan te vragen zijn. Ook Zoraya (22) heeft er een. Ze hoopt dat de nieuwe regeling het taboe op haar wens wegneemt.

In de winkel waar Zoraya werkt kijken mensen soms raar op als ze haar penning zien. Ze draagt hem zichtbaar, boven haar kleding, om duidelijk te maken wat haar wens is. Zoraya wil namelijk niet gereanimeerd worden wanneer zij bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. "Zeker na wat er dit weekend gebeurd is", vertelt ze aan Editie NL.

Dood is een cadeautje

Ze verwijst naar een man die afgelopen weekend op Schiphol werd gereanimeerd door een agente, die zijn penning niet had gezien. De man was achteraf heel blij dat hij nog leefde, maar Zoraya wil zo'n situatie koste wat het kost voorkomen.

Ze heeft een autismestoornis en kampt al haar hele leven met psychische klachten. "Het is niet zo dat ik dood wil, maar mocht mij iets overkomen waarmee het in één keer klaar is, dan zou dat wel een soort cadeautje zijn", vertelt ze.

Zoraya vertelt:

Run op penningen

Eerder konden alleen leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde een niet-reanimerenpenning aanvragen, maar sinds vorige week kan iedereen er een krijgen via de Patiëntenfederatie. En daar is veel vraag naar, zo blijkt. In de eerste week heeft de federatie al ruim 100 aanvragen gehad voor een penning.

In 2014 liepen er zo'n 20.000 mensen met zo'n penning. Dit jaar waren dat er al twee keer zo veel, 40.000 mensen. Als erkende hulpverleners de penning aantreffen zijn ze verplicht de niet-reanimeren wens op te volgen. EHBO'ers en burgerhulpverleners mogen zelf beslissen.

Te jong voor een penning?

Zoraya is blij dat iedereen nu de keuze heeft een penning aan te vragen en hoopt dat dat het taboe een beetje wegneemt. "Ik krijg ook wel eens boze reacties", vertelt Zoraya. "Mensen zeggen: jij weet helemaal niet wat je doet, wat dit betekent! Mensen denken dat omdat ik jong ben, ik er niet goed over nagedacht heb. Maar het is een heel bewuste keuze."

Om de penning aan te vragen moet je minimaal 16 jaar oud en wilsbekwaam zijn. Dat is jong voor zo'n belangrijke beslissing, maar toch ziet de Patiëntenfederatie Nederland (NPCF) geen reden om vooraf in gesprek te gaan met jongeren die het dragen van een penning overwegen. "Dat doen we ook niet bij oude mensen. We geloven dat mensen zelf mondig genoeg zijn om hier een keuze over te maken en dat iedereen daar bewust over nagedacht heeft", vertelt Dianda Veldman van de federatie.

Overleg met familie en vrienden

Wel adviseert de federatie haar leden om eerst met familie en vrienden te overleggen, al wil ze ook hierin niets afdwingen. "We willen mensen niet het gevoel geven dat ze hun keuzes bij ons moeten verantwoorden. Volgens de wet ben je vanaf je 16e vrij om hier een beslissing over te nemen." 

"Vooral mijn vriend had het hier wel heel moeilijk mee", vertelt Zoraya. "Maar hij respecteert mijn keuze en probeert me ook niet op andere gedachten te brengen. Wel heeft hij aangegeven dat hij niet weet of hij het zou kunnen mij niet te reanimeren mocht er wat gebeuren. Ik hoop het wel, maar ik zou het hem wel vergeven als hij het toch doet." 

Bekijk hieronder de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

`