Hugo Kok in nood

EHBO-tips: dit moet je doen als je je verslikt en bijna stikt

28 februari 2020 17:54
Hugo verslikte zich tijdens de uitzending Beeld © 5 Uur Live

Het was zowel voor de programmamakers als voor de kijkers flink schrikken: kok Hugo Kennis stikte gisteren bijna tijdens een uitzending van 5 Uur Live. Wat doe je als het jou of iemand in je omgeving overkomt?

Hugo was een Japanse rijstbal aan het maken toen hij per ongeluk een stukje nori inademde. Het bleef hangen in zijn luchtpijp, waardoor hij geen zuurstof kreeg.

Zichzelf redden

In eerste instantie wilde de kok niet weglopen omdat hij live op tv was. Hij probeerde zichzelf te redden door zichzelf tegen het aanrecht te gooien. Ook deed hij een poging tot een heimlichgreep (in de EHBO-wereld tegenwoordig 'buikstoten' genoemd). Toen dat niet lukte, rende hij de visagie in.

Daar schoot – na vijf buikstootpogingen – het stukje nori eindelijk los. Vervolgens ging Hugo out, omdat hij te lang geen zuurstof had gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tv-kok Hugo Kennis over bijna-stik-incident: 'Ik had minuten geen zuurstof'

Volgens EHBO-instructeur Hans Agterberg heeft Hugo geluk gehad dat er hulp aanwezig was. "Jezelf redden is heel lastig", zegt hij tegen EditieNL. "Je zou kunnen proberen om je ergens op te laten vallen, bijvoorbeeld op de leuning van een stoel. Die moet dan net onder je borstbeen belanden, onder de ribbenboog."

Aandacht trekken

"Het doel is om een opwaartse beweging te creëren, zodat de druk verplaatst wordt en de lucht in de longen in beweging komt.", legt hij uit. "Maar dat is niet makkelijk. Je moet de aandacht van anderen zien te trekken. Zelf 112 bellen gaat natuurlijk ook niet."

Hoesten

Als iemand anders in je omgeving zich verslikt, is het zaak om eerst te bepalen of het een lichte of zware verslikking is. "Probeer iemand aan te zetten tot hoesten. Als dat lukt, kan hij ook ademen. Dan gaat het om een lichte verslikking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heimlich maar hoe dan? - Thomas Test: eerste hulp verlenen

Lukt dat niet? Ga dan achter het slachtoffer staan en laat 'm iets vooroverbuigen. Geef 'm vijf klappen tussen de schouders.

"Als dat niet werkt, gaan we over tot buikstoten", vertelt Agterberg. Daarvoor blijf je achter het voorovergebogen slachtoffer staan en plaats je je vuist tussen de navel en het borstbeen. Met je andere hand pak je je vuist vast. "Maak een opwaartse beweging zodat je tegen de onderkant van de longen aandrukt."

Vijf om vijf

Die beweging maak je maximaal vijf keer. "We wisselen het af: vijf klappen, vijf buikstoten, totdat het verslikte voorwerp eruitkomt. Als het slachtoffer bewusteloos raakt, gaan we over tot reanimatie."

112

Het is volgens Agterberg belangrijk om niet te vergeten de hulpdiensten in te schakelen. "Als het gaat om een ernstige verslikking, bellen we meteen 112. Het gaat dan om een probleem in de vitale functies. Bovendien kun je met het verlenen van hulp ook iets beschadigen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore