Kijken en vergelijken

Goedkopere hotelkamer boeken? 'Kijk op de site van het hotel zelf'

27 februari 2020 15:57 Aangepast: 27 februari 2020 19:48
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Ga jij binnenkort een zomervakantie boeken? Dan zou je geld kunnen besparen. Wie namelijk een hotelkamer boekt op de site van het hotel zelf, is vaak goedkoper uit dan bij boekingssites. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht dertig hotels in Amsterdam, Groningen, Parijs en Berlijn. Bij bijna de helft zijn de aanbiedingen voor een standaard tweepersoonskamer bij het hotel zelf het goedkoopst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtickets in tien jaar bijna 40 procent duurder

Soms is het prijsverschil onder de tien euro, maar dit loopt ook wel eens op tot tientallen", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen Editie NL. "Zo was een kamer in een Amsterdams hotel op de eigen site 178 euro, terwijl diezelfde kamer op Booking.com 217 kostte."

'Nog één kamer beschikbaar'

"We raden consumenten daarom aan om niet alleen te kijken naar boekingssites als Booking.com, Expedia en Hotels.com, maar ook vooral de website van hotels zelf te checken." Daarnaast waarschuwt de Consumentenbond voor verkooptrucs.

"Op boekingssites zie je vaak staan dat er nog maar één kamer beschikbaar is, maar uit ons onderzoek blijkt dat dat vaak niet het geval is. Vaak zijn er dan nog gewoon kamers beschikbaar, maar met net andere voorwaarden of via een andere site. Laat je dus niet gek maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom stijgen de prijzen van hotelkamers? Vijf vragen

Ook worden er regelmatig prijzen en speciale aanbiedingen doorgestreept, om consumenten te verleiden om te boeken. "Maar daarbij is het onduidelijk hoe die kortingen precies tot stand zijn gekomen", zegt Donat. 

'Enorm frustrerend'

De uitslagen van het onderzoek komen voor Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, niet als een verrassing. 

"We zijn niet tegen boekingssites", benadrukt Beljaarts. "We werken graag met ze samen, maar de machtsverhoudingen zijn gewoon niet gelijk." 

Prijsafspraken

Zo kan een hotel zich het eigenlijk niet veroorloven om zich niet aan te sluiten bij een boekingssite, omdat dit de zichtbaarheid simpelweg enorm vergroot. "Daarvoor betalen hotels een commissie van 10 tot 20 procent van de overnachtingsprijs, waardoor de prijs in feite wordt verhoogd door boekingssites."

Boekingssites willen volgens Beljaarts tegelijkertijd voorkomen dat hotels hun kamers zelf goedkoper aanbieden. Daarom zijn er in Nederland prijsafspraken gemaakt en dwingen boekingssites hotels om zelf een lagere prijs aan te bieden voor een hotelkamer. "Deze prijsafspraken zijn enorm frustrerend voor hoteliers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore