Leidschendam

Buurtbewoners vrezen ongelukken en kopen zelf verkeersdrempels

27 februari 2020 15:07
Beeld © Raymond Bergers

Al jaren maken de inwoners van de Zeeheldenwijk, op de grens van Leidschendam en Den Haag, zich zorgen om hardrijders. Omdat de gemeente geen maatregelen neemt, hebben ze besloten om zelf drempels te kopen.

"We horen al jaren van de gemeente dat ze niks aan het probleem kunnen en gaan doen", zegt initiatiefnemer Raymond Bergers tegen Editie NL. "Eind december werd een buurvrouw bijna van haar sokken gereden terwijl ze met een Maxi-Cosi in haar handen liep. Toen was de maat vol."

Samen met een buurman besloot Raymond dat er iets moest gebeuren. "We zochten weer contact met gemeente, maar kregen de standaard afwijzing van ons verzoek terug. In gesprekken op het gemeentehuis werd ons verteld dat een drempel zo'n 5000 euro kost en dat ze dat te duur vinden. Maar ja, zet 5000 euro eens af tegen een kinderleven."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk op de kaart: zo vaak flitst de flitspaal bij jou in de buurt

Handhaving

De inwoners startten daarom een handtekeningenactie. Inmiddels hebben 154 mensen de actie ondertekend. En met succes: eind maart krijgen ze twintig minuten spreekrecht bij de gemeente. "In april horen we of er iets met ons verzoek gaat gebeuren."

In de tussentijd mag de buurt haar eigen drempels echter niet laten liggen. "We legden ze tussen drie en acht uur neer en ze hadden echt succes; niemand reed meer te hard. Maar binnen een paar dagen stond de handhaving op de stoep. Als we ze niet weg zouden halen, dan werden ze in beslag genomen en zouden we een boete krijgen. Nogal opmerkelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snelheidsverlaging naar 100 km/u gaat half maart in

Hoop op verandering

Als er uiteindelijk geen maatregelen worden genomen, weet Raymond niet wat hij daarna gaat doen. "Dan zullen we een vervolgstap moeten bedenken, maar ik hoop gewoon echt dat er iets gaat veranderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore