Boek voor kinderen

'Mama is moe': wat zeg je tegen je kind als je een burn-out hebt?

27 februari 2020 12:54 Aangepast: 28 februari 2020 11:21
Maryke Mondriaan kreeg een burn-out toen haar kinderen klein waren Beeld © EditieNL

Een burn-out is zwaar, maar als je daarnaast ook nog een gezin draaiende moet houden dan is dat extra pittig. De Vlaamse Sarah Van Wolputte schreef een kinderboek over burn-outs. Want hoe vertel je je kinderen wat er aan de hand is? Maryke Mondria ondervond het zelf. "Mijn kinderen snapten het niet."

Maryke had anderhalf jaar een burn-out toen haar kinderen drie en vijf waren. "Het liefst wil je drie maanden in bed liggen met een deken over je hoofd. Maar je hebt kinderen dus je moet door. De jongste was nog de hele dag thuis en de oudste moest ik gewoon naar school en voetbal brengen."

Doorgaan

Ze wilde niet de zieke moeder zijn die op de bank lag, dus ging ze gewoon door. Toch moest ze wel aan haar kinderen uitleggen waarom ze ineens de hele tijd thuis was. "Ik heb het toen laagdrempelig uitgelegd, op een manier waarop ze zich geen zorgen hoefden te maken. Ik wilde ze niet het gevoel geven dat er iets ergs aan de hand was. Ik zei niet dat ik ziek was, maar wel moe. En dat ze zich niet schuldig hoefden te voelen of bang hoefden te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mama, ik hoest, wat nu?' Zo praat je met kinderen over het coronavirus

Dat het belangrijk is om er met kinderen over te praten weet ook burn-out coach Don Kanters. "Ik zie heel vaak dat ouders de neiging hebben om proberen te doen dat er niks aan de hand is omdat ze zich schuldig voelen", zegt hij tegen EditieNL. "Terwijl een kind voelt dat er iets is, maar het niet kan plaatsen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan Smit maakt hoofd leeg na burn-out

Die onrust kan volgens Kanters bij kinderen drie reacties opleveren. "Ze kunnen dan ergere dingen gaan bedenken, dat mama dood gaat. Daarnaast kunnen ze ook gaan denken dat het hun schuld is dat mama moe is."

Zorgen

"Als laatste kunnen ze de neiging hebben om de zorgrol van de ouders over te nemen. Dan voelen kinderen alsof ze voor hun ouder moeten zorgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door een burn-out in de hoge schulden: 'We lagen nachten samen wakker'

Dat laatste was ook bij Maryke aan de hand. "Ik zag dat ze in de verzorgende rol schoten. Ze kwamen wat vaker een kusje geven. Maar op een gegeven moment raakten ze er wel gewoon aan gewend."

Viktor en het vuur Viktor en het vuur

Heel normaal

Voor ouders zoals Maryke schreef de Vlaamse Sarah Van Wolputte het boek Viktor en het Vuur. "Hiermee kunnen we kinderen uitleggen wat er met papa, mama of tante aan de hand is."

"En vooral: zo laten wij een volgende generatie opgroeien met kennis die eigenlijk heel normaal hoort te zijn, maar die nog niet op school wordt gegeven: hoe zorg ik voor een goede balans in mijn leven? Dat kun je niet vroeg genoeg leren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore