Ga naar de inhoud
Ouderenbond ANBO waarschuwt

Ouderen opgelicht met corona-babbeltruc: 'Trap er niet in'

Liane den Haan Beeld © EditieNL

De afgelopen dagen verspreidde het coronavirus zich in rap tempo door Europa. Het is dan ook het gesprek van de dag. Helaas proberen mensen van de situatie te profiteren. In Dordrecht is melding gedaan van een nieuwe babbeltruc, waarbij mensen doen alsof ze komen controleren op symptomen van het virus.

Op 15 februari deden twee vrouwen in Dordrecht zich voor als medewerkers van het Albert Schweitzerziekenhuis. Zij kletsten zich met een smoes over het coronavirus bij een vrouw naar binnen. "Ze namen een zilveren kistje en 35 euro mee", vertelt politiewoordvoerder Sharon McIntosh aan EditieNL. 

Goede netwerkers

Tot nu toe zijn er geen andere gevallen van de corona-babbeltruc bekend bij de politie. Toch is het belangrijk om ouderen bewust te maken van het gevaar. "De mensen die zo'n babbeltruc uitvoeren, zijn vaak goede netwerkers. Ze kunnen snel op andere plekken actief zijn."

Minister
Lees ook:
Minister Bruins: 'drastische maatregelen ook hier niet uitgesloten'

Ook ouderenbond ANBO waarschuwt voor de nieuwe babbeltruc. Mensen zouden aanbellen bij ouderen en doen alsof ze een medewerker zijn van een ziekenhuis dat onderzoek doet naar het coronavirus.

Politie bellen

ANBO en de politie adviseren om niemand binnen te laten. "Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld het bij de politie!", aldus ANBO-directeur Liliane den Haan.

Bescherm
Lees ook:
Bescherm oma tegen babbeltruc

Het Albert Schweitzerziekenhuis laat weten het een grove schande te vinden dat mensen onder valse voorwendselen proberen binnengelaten te worden. "Het is extra schrijnend dat ze dit doen door in te spelen op gevoelens van angst voor ziekten", zegt woordvoerder Frank van den Elsen tegen EditieNL.

Alleen op afspraak

Hij legt uit: "Verpleegkundigen komen alleen aan huis in opdracht van de behandelend arts. Dat is het geval als er handelingen verricht worden die door een verpleegkundige moeten gebeuren, maar waarvoor je niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te zijn. Bijvoorbeeld het toedienen van bepaalde medicatie."

Ouderen
Lees ook:
Ouderen doen weinig aangifte na babbeltrucs, vaak uit schaamte

Van den Elsen benadrukt dat dit nooit onaangekondigd gebeurt. "Er wordt altijd van tevoren afgesproken wat er gaat gebeuren. Laat mensen met verhalen over zorg dus nooit binnen."

GGD

Op het gebied van preventie of controle van het coronavirus doet het ziekenhuis sowieso niets. "Dat is een taak van de GGD. Ook die brengt hiervoor geen onaangekondigde huisbezoeken. Sterker nog, als het vermoeden zou bestaan dat iemand corona heeft, dan zou een zorgverlener deze persoon moeten benaderen met beschermende kleding."

Babbeltrucs

Een op de vijf senioren wordt lastig gevallen met babbeltrucs, laat ANBO weten. Criminelen komen steeds met nieuwe verhalen op de proppen. Zo kwamen een maanden geleden nep-verpleegkundigen aan de deur die zogenaamd bloed wilden afnemen. Afgelopen maand werden meer dan tweehonderd ouderen slachtoffer van mensen die opbelden en zeiden dat ze van de Belastingdienst waren.

Bekijk hier de video:

01:43