Dreiging

Formule 1, het songfestival, de Keukenhof, het EK, Sail en... corona

25 februari 2020 16:16 Aangepast: 25 februari 2020 18:38
Beeld © ANP

Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt ervoor dat het coronavirus een bedreiging kan vormen voor het Eurovisiesongfestival, dat in Rotterdam wordt gehouden. En het liedjesfestijn is niet het enige grote evenement dat in ons land op de planning staat. De kans is aanwezig dat ze door het virus niet doorgaan.

Op 21 maart opent de Keukenhof haar deuren, in mei organiseren we de Grand Prix in Zandvoort, een week later het songfestival in Rotterdam en als klap op de vuurpijl wordt er tijdens het EK ook in Nederland gevoetbald. En wat dacht je van grote festivals als Sail en de Amsterdam Pride? Allemaal grote evenementen waar mensen van over de hele wereld op afkomen.

Volgens veiligheidsdeskundige Rico Briedjal is het een realistisch scenario dat een aantal van deze evenementen door het coronavirus niet door zal gaan. "In het draaiboek van deze evenementen staat niks over het uitbreken van virussen", zegt Briedjal tegen Editie NL. "Ze houden daar geen rekening mee. Het RIVM zal moeten bepalen of er een verhoogd risico is, en dan kan besloten worden of een evenement wordt afgelast." 

Songfestival en de marathon

Alles door laten gaan zonder publiek is in Briedjals ogen geen optie. "Evenementen worden georganiseerd om mensen te vermaken. Als je mensen niet kan entertainen dan schiet je het doel voorbij. De Formule 1 of voetbal zonder toeschouwers, daar is geen hol aan."

In het buitenland zijn inmiddels verschillende evenementen, zoals het carnaval in Venetië, al afgelast vanwege het virus. "Wij willen ook weten waar we aan toe zijn", zegt Geert Koster van Leefbaar Rotterdam tegen Editie NL. "Niet alleen voor het songfestival, maar ook voor bijvoorbeeld de marathon. Mensen van over de hele wereld komen voor die evenementen hiernaartoe."

Koster vindt afschaffen een zware maatregel, maar volgens hem is de volksgezondheid het allerbelangrijkst. "We moeten een goede risico-inschatting maken." 

Noodplan

Bij de Keukenhof ligt al een noodplan. "We zijn erg flexibel en kunnen op allerlei situaties inspelen", zegt een woordvoerder tegen Editie NL. "De voorbereidingen gaan gewoon door, want we gaan er nu van uit dat we open kunnen. Maar we houden overal rekening mee."

De Keukenhof staat in nauw contact met de GGD. "Op het moment dat het acuut wordt, kunnen we schakelen."

EK voetbal

De UEFA houdt de verspreiding van het coronavirus op weg naar het EK naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten. "We monitoren land per land en volgen de bevelen van de lokale autoriteiten. We komen in actie als dat nodig is en de situatie daar om vraagt", zegt Michele Uva, de vice-voorzitter van de UEFA.

Van alle Europese landen is Italië het zwaarst getroffen door het virus. Het aantal besmettingen is daar gestegen naar 280. Zeven mensen zijn overleden. Rome is nog niet getroffen. In de Italiaanse hoofdstad staan tijdens het EK drie groepswedstrijden en een kwartfinale op het programma.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore