Ga naar de inhoud
Zoutoplossing

Je neus spoelen met een 'neusdouche': werkt dat tegen verkoudheid en allergie?

Yogadocent Miluše van de Kant met de 'netipot' Beeld © EditieNL

Het gaat zoveel over het coronavirus dat je bijna zou vergeten dat er in Nederland ook nog een griepepidemie heerst. Veel zieken slikken paracetamol of gebruiken neusspray om het leven wat dragelijker te maken. Maar er duikt nog een alternatief op: de neusdouche. Hoe effectief is dit product?

Het schoonspoelen van je neusholtes met een zoutoplossing: sommige mensen zweren erbij. De 'neusdouche' zou namelijk helpen tegen verkoudheid en allergie.

In de yogawereld is de zogeheten 'netipot' al jaren een bekend fenomeen. Daar is het een onderdeel van het vaste ochtendritueel om het lichaam wakker en schoon te maken. 

Tegen verkoudheid

Miluše van de Kant, eigenaresse van Yoga Point Den Bosch, spoelt haar neus er ook regelmatig mee. "Niet dagelijks, maar wel als ik verkouden ben. Daar werkt het goed tegen. Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt."

Officieel
Lees ook:
Officieel griepepidemie in Nederland

Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen. Maar dat is in Nederland niet echt nodig."

'Kan geen kwaad'

Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."

Allergie en hooikoorts

Voor allergie en hooikoorts is de neusdouche wél bewezen effectief. "Je haalt daarmee al het vieze slijm – een voedingsbodem voor bacteriën – bij je holtes weg. Ik raad patiënten ook aan om het te doen."

Een
Lees ook:
Een loopneus en rillerig? Heb je griep of ben je verkouden?

De zoutoplossing kun je maken door lauwwarm water te mengen met zout. "Gebruik bij voorkeur zout zonder jodium", zegt Fokkens. Het is niet helemaal zeker, maar het zou kunnen dat jodium prikkelend werkt."

Bekijk hier de video:

02:31