Ga naar de inhoud
Internationale Korianderhaatdag

Waarom haten sommige mensen de smaak van koriander?

Volgens sommige mensen smaakt het naar zeep Beeld © Getty Images

Koriander, je houdt ervan of je haat het. Kun jij in de verste verte niet begrijpen wat mensen lekker vinden aan het kruid? Dan mag je dat vandaag vieren, want het is Internationale Korianderhaatdag.

Hoewel veel mensen de smaak van koriander als 'lekker fris' zouden omschrijven, zijn anderen ervan overtuigd dat het kruid smaakt naar zeep. Val jij binnen die laatste categorie? Dan mag je volgens hoogleraar sensoriek en eetgedrag Kees de Graaf (Universiteit Wageningen) je ouders daarvoor bedanken.

"Hoe je de smaak van koriander ervaart is genetisch bepaald. Het heeft dus te maken met je erfelijke achtergrond. Het kan in de familie zitten", zegt hij tegen EditieNL.

Raadsel

Hoewel er verschillende onderzoeken zijn die erop lijken te wijzen dat korianderhaat inderdaad genetisch bepaald is, blijven de harde bewijzen uit. Er valt dus over te twisten. "Het raadsel blijft onopgelost", zegt Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO).

Susanne
Lees ook:
Susanne associeert woorden met smaken: 'Het woord 'later' smaakt naar chocolade'

"Met het gegeven dat het genetisch bepaald is, verklaar je nog niet dat mensen het naar zeep vinden smaken. Maar het is buitengewoon lastig te onderzoeken waardoor het wél komt", vertelt Cramwinckel aan EditieNL.

Poll

Hoe groot de afkeer tegen koriander is, bewijst een poll op de Facebookpagina van EditieNL. Op de vraag 'Hou jij van koriander of haat je het?' antwoordt 68 procent van de ruim tweeduizend respondenten dat-ie het kruid haat.

Even doorzetten

Krijg je zelf de rillingen van koriander maar zou je het dolgraag willen lusten? Er is hoop. "Je kunt aan smaken wennen door jezelf er herhaaldelijk aan bloot te stellen", vertelt Kees De Graaf. "Blijf het proberen en meng het kruid eens met andere geuren", zo luidt zijn tip.

Voor veel smaken zou die aanpak werken. "Het is net als met whiskey. Die smaak vinden veel mensen ook niet van nature lekker. Maar vaak verdwijnt de aversie naarmate ze het vaker drinken."

Associaties

Bob Cramwinckel zegt dat het ook te maken heeft met de associaties die je bij bepaalde smaken hebt. "Toen ik in Thailand was en daar het eten proefde, was ik er eerst van overtuigd dat er iets te goed werd afgewassen: ik proefde zeep. Niet bepaald lekker."

Tot hij erachter kwam dat het aan de koriander lag. "Vanaf dat had ik een andere associatie met de smaak. Nu kan ik koriander wel waarderen. Het is een mooi plantje."