Voorzorgsmaatregelen

55 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om coronavirus

24 februari 2020 16:33 Aangepast: 24 februari 2020 18:33
In Milaan dragen steeds meer mensen mondkapjes Beeld © ANP

Nu het coronavirus in Italië is uitgebroken komt het virus voor Nederlanders letterlijk dichterbij. Zijn we er nu banger voor? En nemen we meer maatregelen dan toen het virus alleen nog maar in Azië voorkwam? EditieNL liet het, net als drie weken geleden, onderzoeken door DVJ Insights. Dit is er veranderd.

Inmiddels maakt meer dan de helft, 55 procent, van de Nederlanders zich zorgen om het coronavirus. Drie weken geleden was dat nog 47 procent. Zestig procent van de Nederlanders is bang dat het virus ook naar Nederland komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om coronavirus

Handen wassen

We vroegen de respondenten ook of ze vaker hun handen wassen om besmetting te voorkomen. Inmiddels geeft 32 procent aan dit te doen. Drie weken geleden deed 28 procent dat.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De feiten over het coronavirus, en kan ik nog naar Italië?

Ook wordt er iets meer actie ondernomen. Inmiddels heeft acht procent van de ondervraagden maatregelen genomen door bijvoorbeeld mondkapjes te kopen. Uit de vorige peiling bleek dat vijf procent dat had gedaan.

Hamsteren

Vijftien procent van de respondenten is van plan om een extra voorraad eten en drinken in huis te halen voor het geval het virus hier uitbreekt. Maar heeft dat zin?

In het Italiaanse dorp Casalpusterlengo werd dit weekend gehamsterd nadat het dorp in quarantaine werd geplaatst. Moeten Nederlanders voor de zekerheid ook een voorraad eten en drinken in huis halen? "Als je iets extra's in huis wil halen moet je dat nu doen. En niet pas als het virus in Nederland is uitgebroken", zegt professioneel prepper Jeroen Klaassen van prepshop.nl.

"Nederlandse supermarkten zijn niet ingesteld op hamsteren, er is maar weinig voorraad aanwezig. Dus zorg dat je niet afhankelijk bent van de supermarkt."

Jeroen Klaassen, prepshop.nl Jeroen Klaassen, prepshop.nl

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen laat aan EditieNL weten dat ze de ontwikkelingen rondom het virus goed in de gaten houden. Omdat er nog geen sprake is van grote calamiteit, ligt er nog geen bevoorradingsplan klaar voor als het virus uitbreekt. De branchevereniging heeft nauw contact met het RIVM en ze schalen de bevoorrading op zodra ze bericht krijgen van het RIVM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore