Angst voor virus

Angst voor coronavirus: helft minder gasten in Chinees restaurant van Vivien

21 februari 2020 16:20 Aangepast: 21 februari 2020 18:40
Vivien Shum Beeld © EditieNL

De angst voor het coronavirus lijkt ook de Chinese restaurants in Nederland te treffen. Vivien Shum laat weten dat het aantal gasten in haar Chinese restaurant is gehalveerd. "Het is discriminerend."

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het racisme tegen Chinezen en Aziaten toegenomen. Bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zijn honderden meldingen binnengekomen. 

Ook Chinese restaurants in Nederland lijden onder de angst voor het virus. Thuisbezorgd merkt dat er sinds de uitbraak een lichte daling is in het aantal bestellingen bij Chinese restaurants. In januari – toen het virus uitbrak – bestelden minder mensen Chinees dan in december.

Klandizie gehalveerd

Vivien Shum is eigenaar van het Chinese restaurant Wong Koen in Amsterdam. Ze laat weten een enorm verschil te merken in klandizie. "In mijn restaurant komt nog maar de helft van het normale aantal gasten", zegt ze tegen EditieNL. "Wat de afhaalbestellingen betreft is de daling kleiner. Maar ook daarmee gaat het minder goed dan eerst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona Hotel wordt selfie-hotspot: 'Deze gaat op Snapchat'

Haar vaste gasten komen nog wel. "Van hen hoor ik dat de andere mensen wegblijven vanwege de negatieve verhalen over het coronavirus. Mijn gasten krijgen op hun werk de vraag of ze gek geworden zijn, omdat ze nog naar mijn restaurant komen. Mensen raden het af."

Discriminatie

Zelf vindt Vivien het maar raar dat de mensen wegblijven. "Je kunt het virus overal krijgen. Ik vind het raar dat mensen zulke dingen zeggen en roepen. Het is discriminerend."

Het lege restaurant van Vivien Het lege restaurant van Vivien

Ze zegt er helaas niets tegen te kunnen doen. "We kunnen ons personeel niet naar huis sturen, want die hebben ook hun vaste lasten. En ook wij moeten gewoon de rekeningen betalen. Laatst kwam een van onze vaste gasten heel lief een bos bloemen brengen. Hij wilde ons een hart onder de riem steken."

'Valt wel mee'

Volgens Li Ping Li van de Vereniging Chinees-Aziatische horecaondernemers (VCHO) valt het allemaal wel mee. Zij zegt dat alleen Chinese restaurants in toeristische gebieden met dit probleem kampen. "Dat komt doordat er minder Chinezen naar de restaurants komen. Daarom proberen ze nu andere doelgroepen te benaderen. Andere restaurants hebben er geen last van."

"Bovendien zijn januari en februari gewoon laagseizoen, dus het is logisch dat er minder gasten zijn", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ludieke actie tegen racisme rond coronavirus: 'Eet chinees, deel een selfie'

#ikchinees

Vorige week werd de hashtag #ikchinees in de wereld gebracht door VCHO. Hiervoor worden mensen opgeroepen om Chinees te eten en daarvan een foto te delen op sociale media. "We willen een positieve wending geven aan de situatie. Het is niet eerlijk om Chinese restaurants te koppelen aan coronavirus", aldus Li Ping Li.

Thuisbezorgd laat weten sinds de #ikchinees-actie weer een stijging te zien in het aantal bestellingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore