Sterren kijken

Astrologie populair onder jongeren: 'Het geeft inzicht'

20 februari 2020 10:36 Aangepast: 02 december 2020 14:30
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Astrologie leeft onder jongeren. Er zijn tal van Instagramaccounts, apps en podcasts over het onderwerp, dat draait om de bewegingen van de zon, maan en planeten en welke invloed die op ons hebben. Waarom is dit onder jongeren zo populair?

De Astrologische Vakvereniging Nederland ziet dat de interesse voor astrologie groeit onder jongeren. "Het leeft echt onder jongeren, dat is leuk om te zien", vertelt voorzitter Menno Noordervliet.

"Er zijn er nog maar weinig die ook echt een opleiding willen doen. Ze beleven het veel via apps bijvoorbeeld. We zouden graag meer met hen in contact willen komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astrologen niet rouwig om stoppen toekomstvoorspellers op tv

Instagram

Zo iemand die vooral op social media met astrologie bezig is, is influencer Mary Josie. Ze deelt er veel over op Instagram en merkt dat veel jongeren daarin geïnteresseerd zijn. "Veel jongeren zijn bezig met wat ze willen, er zijn zoveel mogelijkheden qua werk en opleiding tegenwoordig."

En daar kan astrologie volgens Mary Josie bij helpen. "Ik kijk naar geboortegegevens, daar kan ik aan zien hoe de planeten op dat moment stonden. Ik kan daar heel veel inzichten en specifieke dingen uithalen. De uitkomst kan zekerheid geven."

Religie

Astrologie is volgens godsdienstpsycholoog Annemarie Foppen zo populair omdat het goed in het rijtje zelfevaluatie, meditatie en yoga past. "Het is hip, en bedrijven spelen hier dan ook op in. Maar het past ook wel in groter perspectief: mensen zijn meer op zoek naar zingeving."

Ook religie speelt volgens haar een rol. "Er zijn minder mensen verbonden met religie dan eerst. Maar jongeren denken wel na hoe ze hun leven betekenisvol kunnen maken. Astrologie kan in plaats van religie een richting aangeven."

Vorm van entertainment

Dat is vaak complexer dan wat er volgens je horoscoop gaat gebeuren deze week of deze maand. "Het kan helpen je eigen leven in een groter verhaal te plaatsen. Zeker bij grote gebeurtenissen in je leven kunnen mensen hier behoefte aan hebben", zegt Foppen.

"Het is dus een breder handvat, soms therapeutisch. Maar toch zal het ook voor veel mensen een vorm van entertainment zijn, of een mix van beiden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore