EditieNL

Je kind op de mond zoenen, hoe normaal is dat?

13 juli 2016 14:58 Aangepast: 13 juli 2016 16:02
Beeld © Instagram

Een foto van Victoria Beckham waarop te zien is hoe zij haar dochter Harper op de lippen kust, is op Instagram al ruim een half miljoen keer geliket. Toch wordt er ook verbaasd gereageerd op de foto, want een kind op de mond zoenen, kan dat eigenlijk wel?

Vorig jaar stelde Editie NL dezelfde vraag. Van de bijna 4000 mensen die toen op onze poll stemden, zei 78 procent hun kind toch echt op de mond te kussen. De Amerikaanse kinderpsycholoog Charlotte Reznick vindt het niet kunnen. Omdat papa en mama elkaar al op de mond zoenen kan een kind het zoenen op de mond volgens haar daarom met seks associëren.

Grenzen

Huisarts Melanie Linssen Meijer van Stichting Kind en Seksualiteit zegt dat het helemaal niet verwarrend hoeft te zijn voor een kind, zolang je maar duidelijk bent. "Leg ze uit dat ze de baas zijn over hun eigen lijf en dus over hun eigen kusjes." Verder is het belangrijk om grenzen te stellen zodat het kind goed het verschil leert tussen wat wel en wat niet kan. "Je kind kan tijdens het zoenen zijn tong uitsteken. Op dat moment kun je aangeven dat dat iets is wat volwassenen doen. Daar leert je kind weer van."

Geen enkel probleem

Ook Ineke van der Vlugt, van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF, vindt op de mond zoenen geen enkel probleem. "Hoe je een kind zoent, maakt niet zoveel uit, als je het maar liefde en genegenheid geeft. Dat is het allerbelangrijkst."

Volgens haar komen kinderen op een gegeven moment vanzelf op een leeftijd dat ze misschien niet meer klef willen doen met hun ouders. "Ze gaan zich dan schamen voor hun lichaam en dan zullen ze zelf wel aangeven wat ze prettig vinden."

Vijfde verjaardag

Beckham plaatste de foto met haar kind zondag ter ere van de vijfde verjaardag van het meisje. Naast de golf kritiek die ze over zich heen kreeg, zijn er ook genoeg ouders die openlijk hun steun betuigen aan de ontwerpster. Zo deelden vaders en moeders van over de hele wereld foto's op social media waarop zij kussend te zien zijn met hun kinderen.

Radio-dj Gerard Ekdom maakt zich kwaad om de ophef rondom de foto van Beckham. Volgens hem moet het maar eens afgelopen zijn met al die bemoeienis. "Pff… nu mag je je kind geen kus meer geven? We zijn het zat", laat Ekdom op Twitter weten. Vanochtend richtte hij de facebookpagina De Bond Tegen Vertrutting op. "Dit mag je wel, dit mag je niet, dit moet en dat is verboden. Het is een keertje genoeg. Steun de Bond Tegen Vertrutting", schrijft hij op de pagina die binnen een paar uur al meer dan 12.000 likes heeft. 

 

Happy Birthday baby girl ------ We all love you so much ------ X @davidbeckham @brooklynbeckham kisses from mummy X

Een foto die is geplaatst door Victoria Beckham (@victoriabeckham) op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore