Ga naar de inhoud
Vermalen larven

'Insectenvet is het nieuwe alternatief voor boter'

Chefkok Don van Rooy met het insectenvet Beeld © EditieNL

Je krijgt er misschien niet direct honger van, maar insectenvet zou het ideale alternatief zijn voor boter. Het product is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu. Is dit de toekomst?

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Gent kan insectenvet prima dienen als vervanger voor boter. Uit testen blijkt dat je de helft van boter door het vet kunt vervangen zonder een verschil te proeven.

Vermalen larven

Het nieuwe vet is ontwikkeld door de Nederlandse eiwittenproducent Protix. Het wordt gemaakt van de larven van de zwarte soldatenvlieg. Die worden eerst gevoerd met groente-en fruitresten en daarna gedood en vermalen.

Vlees
Lees ook:
Vlees van morgen is van sprinkhanen gemaakt

Het insectenvet voor mensen is nog niet op de markt. In dierenvoeding wordt het al wel verkocht. "Er is een groot traject gaande om het insectenvet voor mensen op de markt te krijgen. Er moeten dossiers ingediend worden om toestemming te vragen", vertelt Elselina Battenberg van producent Protix, aan EditieNL.

Milieuvriendelijk

Insectenvet is erg milieuvriendelijk. "De insecten worden gevoed met restafval dat anders wordt weggegooid. Je brengt het dus weer de circulaire keten in. Het gaat het probleem van voedselverspilling tegen en is ook nog eens een gezonde voedingsbron voor mensen. Dubbele winst."

Zin
Lees ook:
Zin in een snack van wormen en sprinkhanen? Dat kan in Amsterdam

Daarnaast is de ecologische voetafdruk klein. "Insecten hebben niet veel land nodig, zoals runderen bijvoorbeeld wel hebben. Ze hebben ook weinig water en energie nodig. Het is daarom veel efficiënter dan dierlijk of plantaardig eiwit."

De toekomst

Chefkok Don van Rooy denkt dat insectenvet de toekomst is. "Ik ben heel open minded wat dit soort nieuwe dingen betreft. We moeten beseffen dat we zorgzaam met de natuur en het milieu om moeten gaan."

Voorwaarde is volgens hem wel dat de smaak en de kwaliteit goed moeten zijn. "Maar insectenvet lijkt me daar een geschikt product voor. Als het op de markt is ga ik het aanschaffen."

Bekijk hier de video:

02:34