Ga naar de inhoud
Bio-ethanol

Scooters kapot door tanken met E10: 'Als ik dit had geweten'

Jennifers scooter doet het niet meer Beeld © EditieNL

Monteurs hebben er hun handen aan vol: scooters die niet meer willen starten. In veel gevallen is verkeerd tanken de oorzaak. Sinds oktober vorig jaar kan er getankt worden met E10 en dat is niet goed voor scooters. Dat weet Jennifer inmiddels ook. "Mij is altijd verteld dat er niets zou veranderen, behalve de naam."

Jennifer haalde drie weken geleden de scooter weer uit de winterstalling. Door de kou en de regen had ze weken niet gereden en toen ze hem weer wilde gebruiken startte hij niet meer.

Angst
Lees ook:
Angst voor nieuwe benzine E10: verkoop premiumbrandstof in de lift

Scootermonteur Tim Scheffers heeft zijn handen vol aan scooters die niet starten of die lekkages hebben. "Dagelijks worden zo'n drie a vier scooters binnengebracht met deze problemen. Vaak is tanken met E10 de oorzaak. Deze brandstof heeft een hogere concentratie bio-ethanol waardoor de temperatuur in de motor oploopt", legt hij uit.

"Ethanol is agressiever voor metalen en kunststoffen, waardoor onderdelen zoals leidingen worden aangetast. Het spruitstuk van de motor is van rubber en dat begint dan te smelten, waardoor de scooter niet meer goed start en begint te stotteren."

Jennifer had geen idee dat dit kon gebeuren. "Mij is altijd verteld dat er met de 'nieuwe benzine' niets zou veranderen, alleen de naam. Ik zou gewoon E10 kunnen tanken."

Bovendien is de brandstof iets goedkoper dus Jennifer zag geen reden om het niet te doen. "Als ik dit had geweten dan had ik sowieso de duurdere variant getankt hoor. Ik baal er ontzettend van."

Groot probleem

Volgens de BOVAG speelt dit al langer maar komen de problemen nu echt naar boven omdat veel mensen nu de scooter weer uit de garage halen en er weer mee gaan rijden. "Vooral wanneer scooters of motoren langere tijd stil hebben gestaan heb je kans dat E10 de materialen heeft aangetast. Logisch dus dat monteurs er nu hun handen vol aan hebben."

De belangenvereniging voor tankstations BETA laat weten dat er voor scooterrijders niet apart gewaarschuwd voor de gevolgen van E10. "Er staat super duidelijk op de pomp welke brandstof er getankt kan worden. Vaak hebben onbemande tankstations maar één soort brandstof maar bij de meeste grote tankstations kan je ook premium of E5 tanken."

Stickers

"We hebben geen waarschuwingsstickers voor scootereigenaren want er zijn al zoveel stickers, dat zou echt te veel zijn. Dus je moet het maar net weten als scooterrijder inderdaad."

Jennifer wist het dus niet. Toch hoeft ze haar scooter niet naar de monteur te brengen. "Ik laat mijn vriend er naar kijken, hij heeft veel verstand van scooters."

Bekijk hier de video:

02:52