'Optocht der tattoos'

De gezichtstattoo waait over naar Nederland, maar tatoeëerders weigeren

17 februari 2020 10:45 Aangepast: 17 februari 2020 19:25
Ook Chris Brown heeft gezichtstattoos Beeld © Getty Images

Justin Bieber, Post Malone, Chris Brown, Lil Wayne en sinds kort ook de zoon van Cindy Crawford: ze hebben allemaal een tattoo in het gezicht. De trend dreigt ook over te waaien naar Nederland, maar veel tatoeëerders willen er niet aan beginnen. "Het is gewoon lelijk."

De gezichtstattoo is hot onder celebrities. "De trend is twee à drie jaar geleden begonnen", vertelt historicus Henri Beunders aan EditieNL. Hij schreef het boek 'Optocht der tattoos'. "In eerste instantie leek de gezichtstattoo niet over te waaien, maar nu gaat het ineens hard. Ik geef het nog een paar weken."

Regels

In Nederland moeten tattooshops zich aan de landelijke regels houden. Zo mogen kinderen onder de twaalf jaar helemaal geen tattoo's laten zetten. Tussen de twaalf en zestien mag het met toestemming van de ouders, maar niet op hoofd, hals, pols of handen. Vanaf je zestiende mag je alles zelf beslissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizarre trend: sterren zetten massaal gezichtstattoo

De manier waarop we naar tattoos kijken is volgens Beunders de afgelopen halve eeuw flink verschoven. "Vroeger waren alle lichaamstattoos taboe. Daarna werd het normaler, maar bleven de nek en het gezicht verboden terrein. Vervolgens werd ook de nek geaccepteerd."

Oordeel

Nu is alleen het gezicht nog taboe. "Op dit moment wordt nog gedacht: mensen met gezichtstattoos zijn halve zolen. Dat zijn job stoppers, die zitten in de WW. Maar ik ken geen mode die niet is overgewaaid. Het is een schreeuw om aandacht."

Wel vermoedt hij dat veel mensen achteraf spijt zullen krijgen. "Gezichtstattoos zijn een schreeuw om aandacht. Ik denk dat tattooverwijderaars het druk gaan krijgen."

Weigeraars

Beunders merkt dat veel Nederlandse tattooshops het zetten van gezichtstattoos weigeren. Zo ook de Rotterdamse zaak Tattoo Bob. "Dat doen we absoluut niet. Het is een ongeschreven regel", zegt Ralph Moelker tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen baan door gezichts- of nektattoo: 'Ik kan niet het hele jaar een coltrui dragen'

Hij vindt het zetten van gezichtstattoos zowel ethisch als esthetisch niet te verantwoorden. "Gezichtstattoos worden nooit mooi. Mensen krijgen er spijt van."

Ongewenste reclame

Hij zijn naam er dan ook niet aan verbinden. "Als we het doen, gaan mensen ook nog aan anderen vertellen dat ze de gezichtstattoo bij Tattoo Bob hebben laten zetten. Dat moeten we niet hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore