Zwerfafval

Jonge otter gespot met plastic band om nek: 'Zonder hulp kan-ie er niet af'

14 februari 2020 14:16 Aangepast: 14 februari 2020 14:22
De otter heeft een plastic band om zijn nek Beeld © Natuurmonumenten

Een triest gevolg van rondslingerend afval: in de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland zwemt een otter met een plastic ring om zijn nek. Het dier is gespot op beelden van Natuurmonumenten.

Op de beelden van de wildcamera zien we twee jonge otters en hun moeder uit het water komen. Een van de jongen heeft een ring om zijn nek.

Vermoedelijk gaat het om zwerfafval waar de otter zelf in is gezwommen. "Een otter heeft een gestroomlijnd lichaam en een dikke vacht. Met de haren mee glijdt een ring er zo omheen. Maar zonder hulp kan-ie er dan niet meer af", vertelt boswachter John Pietersen.

Verstikkend

Het gaat om een jonge otter van zo'n tien maanden. Dat maakt het extra gevaarlijk: als hij groeit, kan de band verstikkend werken. Ook kan de band gaan irriteren en infecties veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse politiehond Alpha bloedt bijna dood door zwerfafval

De otter redden zal waarschijnlijk lastig worden. Otters zijn schuwe dieren en laten zich niet vaak zien. Daarom heeft boswachter Pietersen de hulp ingeschakeld van een expert. "We gaan samen kijken of we de otter kunnen vangen en bevrijden van zijn ring."

Niet zelf zoeken

De boswachter raadt mensen af om zelf naar de otter op zoek te gaan. "Daarmee doe je onbedoeld meer kwaad dan goed." Hij hoopt de otters binnenkort weer te spotten op de beelden van de wildcamera's.

Zwerfafval

Zwerfafval is de boswachter een doorn in het oog. "Hopelijk is dit voor veel mensen een wake-up call. Dit wil toch niemand op zijn geweten hebben? Plastic hoort echt niet in onze natuur thuis!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strijd tegen zwerfafval: McDonald's beloont mensen die troep opruimen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore