Ga naar de inhoud
Losgeld

Is de bitcoin anno 2020 nog wel zo'n ideaal betaalmiddel voor criminelen?

Bitcoins Beeld © EditieNL

Veel criminelen vragen hun losgeld in de vorm van bitcoins. Omdat het digitale betaalmiddel anoniem is, wanen criminelen zich ontraceerbaar. Toch is dat volgens experts lang niet altijd meer het geval.

Gisteren was het weer raak: bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade zijn bombrieven ontploft. De afzender wil dat er in bitcoins betaald wordt, anders zouden er meer explosies volgen.

Chantage

De situatie is geen uitzondering. Fraudehelpdesk heeft al honderden meldingen binnengekregen van mensen die gechanteerd worden om met bitcoins te betalen. Ook de 'gewone mens' heeft dus last van bitcoin-afpersingen.

"Bitcoins zijn al jaren hét betaalmiddel van criminelen", vertelt woordvoerder Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk aan EditieNL. "Zij willen zich laten betalen in bitcoins, omdat ze dan anoniem kunnen blijven."

Motief
Lees ook:
Motief achter bombrieven Amsterdam en Kerkrade is afpersing, bitcoins geëist

Wijngaarde somt een aantal voorbeelden op: "We hebben weleens een melding gehad van iemand die continu afpersbrieven krijgt, en van iemand die gehackt was door een pornosite. Hij moest in bitcoins betalen voor een filmpje. Of van mensen die neprekeningen kregen van een bitcoinadres."

Minder anoniem

Toch is de cryptovaluta volgens bitcoinexpert Stefan Taubert niet meer het ideale criminele betaalmiddel. "Drie tot vier jaar geleden was die dat nog wel, maar er is software ontwikkeld waarmee bitcoinstransacties heel goed traceerbaar zijn", legt hij uit aan EditieNL.

"Alle transacties zijn dankzij die software transparant en voor iedereen te zien. Het is alsof je een kasboek op tafel legt. Wanneer je je bitcoincode invoert, kun je de exacte details zien over de transactie."

Amerikaan
Lees ook:
Amerikaan verdacht van witwassen 331 miljoen dollar via bitcoins

Hij gaat verder: "Als ze eenmaal een adres weten, dan hangen ze er een sticker op: dit is een criminele activiteit. Daarmee wordt gewaarschuwd: alle transacties die van dit soort adres komen, zijn per definitie crimineel. Die labeling wordt steeds beter. Drie jaar geleden was het makkelijker om van de radar te blijven."

Universiteit Maastricht

Begin februari maakte de Universiteit Maastricht bekend 30 bitcoins (197.000 euro) aan losgeld betaald te hebben om zich vrij te kopen van cybercriminelen. "Met de software van nu schat ik de kans groot dat de criminelen hier niet mee weg zullen komen", aldus bitcoinexpert Taubert.

Universiteit
Lees ook:
Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro losgeld aan hackers

Bekijk hier de video:

02:38