130 euro per dag bedelen

Verdient een dakloze meer dan een burgemeester?

14 februari 2020 14:43 Aangepast: 14 februari 2020 18:36
Links: dakloze Marco Luyer. Rechts: burgemeester Hubert Bruls Beeld © EditieNL

In Nijmegen verdienen daklozen met bedelen meer dan de best betaalde ambtenaar van Nijmegen, oftewel de burgemeester. Dat beweerde burgemeester Hubert Bruls onlangs als reactie op de raadsvragen over de groeiende overlast veroorzaakt door daklozen. Valt er met bedelen echt zoveel te verdienen?

Volgens de Nijmeegse burgemeester is er steeds meer overlast van daklozen in het centrum van de stad. "Ze bedelen op steeds meer plekken en slapen in tuinen", zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen EditieNL.

Volgens Bruls zouden de bedelaars per dag ongeveer 130 euro binnenharken, wat vergelijkbaar is met zijn eigen salaris. "Daklozen verdienen in Nijmegen zoveel geld dat ze totaal niet worden gestimuleerd om te gaan werken. Ze gebruiken het geld niet voor eten of drinken, maar voor het in stand houden van een drugsverslaving. De aanpak moet beter."

130 euro per dag

Albert Heijn-filiaalmanager Robert Bouwman krijgt regelmatig te maken met daklozen die voor zijn supermarkt staan. Hij denkt dat het bedrag van 130 euro per dag wel kan kloppen. "Van een aantal van hen weet ik dat ze op een goede dag in een paar uurtjes wel 70 tot 130 euro ophalen", zegt hij tegen EditieNL.

Hij adviseert zijn klanten om in plaats van geld een appel of een broodje te geven. "Maar dan reageren ze erg ondankbaar: 'Dat hoef ik niet, geef mij maar geld.'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe herken je georganiseerde bedelaars? 'Het staat helaas niet op hun voorhoofd'

'Laatste redmiddel'

Wim Eickholt van Stichting de Tussenvoorziening, een stichting voor daklozen, noemt de uitspraken van de burgemeester onzin. "Dit zijn wel echt belachelijke cijfers, zeg. Een dakloze bedelt echt geen 100 tot 130 euro bij elkaar. Dan zou dit toch zeker in de beroepskeuzegids worden aangeboden? Bedelen is juist een laatste redmiddel", aldus Eickholt.

Hij noemt het bedrag onwaarschijnlijk, omdat mensen niet zo gewillig zijn om hun geld af te geven. "Mensen houden helemaal niet van bedelaars. Vaak keren ze hun hoofd af; ze vinden dat ze lastiggevallen worden. De daklozen die hier bedelen, verdienen echt niet meer dan tien euro per dag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore