Steeds persoonlijker

Kreet uit de kist: 'Rouwadvertentie is laatste boodschap'

13 februari 2020 16:37 Aangepast: 13 februari 2020 18:40
De advertentie die Dick zelf regelde voor hij overleed. Beeld © RTL Nieuws

Een familievete uitvechten in rouwadvertenties, het gebeurt in De Ronde Venen. De overleden Dick liet een boodschap achter in de lokale krant, waar zijn zoon gisteren in dezelfde krant op reageerde. Het komt steeds vaker voor dat overledenen zelf de regie in handen nemen om zo een laatste boodschap mee te geven.

De rouwadvertentie van Dick deed een hoop stof opwaaien. "Waar waren mijn vrienden?" waren zijn laatste woorden via de Nieuwe Meerbode. "Bij mijn feestjes waren jullie er wel, maar tijdens mijn ziekte was er (bijna) niemand."

Weerwoord

Zijn zoon Dennis plaatste vervolgens ook een advertentie. Hij wilde via die weg graag de andere kant van het verhaal laten horen. Volgens hem was Dick al voor hij kanker kreeg 'al jaren de realiteitszin van leven kwijt'.

"Als hij het op deze manier wil plaatsen, dan doe ik dat", zegt een redacteur van de krant tegen Editie NL. "De familiebanden zijn afstandelijk. Zijn zoon Dennis heeft ook via de advertentie vernomen dat zijn vader overleden was. Nu is de oudere broer weer boos, maar als hij nog een weerwoord wil geven in de krant, kan hij ook een advertentie plaatsen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dick na zijn dood in eigen rouwadvertentie: 'Waar waren al mijn vrienden?'

Regie in handen

Een absurde situatie, in de ogen van veel mensen. Jan-Jaap Palma van Uitvaart24 ziet steeds vaker dat mensen vóór ze overlijden zelf de regie in handen nemen. "Het is van oudsher zo dat de uitvaartondernemer de kaart en de advertentie maakt, maar tegenwoordig krijgen mensen vaker de keuze om dat zelf te doen. Dan zie je dat het persoonlijker wordt gemaakt", vertelt hij.

Het voorbeeld van Dick is volgens Palma wel uniek. "Maar ik zie wel meer dat dingen uitgevochten worden in de advertentie. Dat de zoon van een overledene dan expres zijn broer niet erop zet omdat er ruzie is, maar dan wel de naam van de hond of de kat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoon reageert op boze rouwadvertentie van vader: 'Nooit goed genoeg'

En ook tijdens uitvaarten willen overledenen weleens het laatste woord hebben. "De uitvaartleider draagt soms een tekst voor van de overledene. Vorig jaar hadden we iemand die haar oude werkgever had uitgenodigd. Die werd in de tekst even op z'n plek gezet, dat hij schuldig zou zijn aan haar dood. Daar sta je dan als uitvaartleider voor een grote aulazaal, maar het zijn niet onze woorden."

Eerbetoon

Rouwadvertenties hebben volgens cultuurtheoloog Frank Bosman tegenwoordig een heel ander doel dan vroeger. "Het was eerst de enige manier om te laten weten dat iemand is overleden. Tegenwoordig zie je steeds meer dat het een soort testament wordt. Een laatste boodschap waarin mensen nog kunnen communiceren met nabestaanden, want daarna kan het niet meer."

Ook zijn de advertenties vaker een eerbetoon aan de persoon. "Je ziet dat ze bijvoorbeeld door werkgevers, belangrijke organisaties of goede doelen worden geplaatst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gerard kreeg 50 jaar geleden 3 doodgeboren baby's, nu plaatst hij een rouwadvertentie

Rechtvaardigheid

De boodschap van Dick is allesbehalve een eerbetoon. "Dit heeft te maken met het verplaatsen van de rechtvaardigheid", zegt Bosman. "Toen we nog geloofden in de hemel, zou je daar je rechtvaardigheid wel krijgen als het niet lukte op aarde. Maar nu steeds minder mensen in het hiernamaals geloven, is de advertentie daar de allerlaatste mogelijkheid voor."

Hoe het er in de toekomst uit gaat zien, weet Bosman niet. "Het is de vraag of rouwadvertenties dan nog wel bestaan, want kranten hebben het zwaar. Maar ik verwacht dat het nog persoonlijker gaat worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore