Ga naar de inhoud
Komt een lynx van rechts

Komt de lynx net als de wolf terug naar Nederland?

Een lynx in dierentuin Dierenrijk in Mierlo Beeld © EditieNL

De lynx is dicht bij de Nederlandse grens gespot, in Duitsland. Komt de grote kat naar Nederland, net zoals de wolf? En heeft dat gevolgen voor onze veiligheid?

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de lynx weer terug is in Nederland. Duitse boswachters hebben grote aantallen van het dier gespot bij de Nederlandse grens. Volgens experts is de kans groot dat de lynx hier daadwerkelijk gaat leven.

Niet de eerste

Het zou niet het eerste dier zijn dat terugkeert naar Nederland. Zo was de ooievaar hier zo goed als uitgestorven, maar een succesvol fokprogramma bracht het dier de vorige eeuw terug. Ook de bever had ons verlaten, maar werd terug naar Nederland gehaald. Het meest recente voorbeeld is de wolf. Die werd de afgelopen jaren weer gespot.

Wolf
Lees ook:
Wolf slaat weer toe: schapen doodgebeten in Drenthe

Ecoloog Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging heeft onderzoek gedaan naar de lynx in Nederland. "Wij kijken of de lynx zich kan aanpassen aan het Nederlandse landschap. Sommige lynxen, zoals de Iberische, leven alleen in open gebieden", zegt hij tegen EditieNL.

Veluwe

De Veluwe zou volgens Lelieveld een geschikte locatie kunnen zijn. "Dat zou als leefgebied perfect zijn. Lynxen hebben laag struikgewas nodig voor voldoende dekking. Dan kunnen ze wachten totdat er een ree voorbijkomt. Alleen de verbinding naar de Veluwe is niet zo geschikt."

Mocht het dier daadwerkelijk terugkeren, gaan bij Lelieveld de vlaggen uit. "Het is een goed teken voor de natuur dat de lynx zich in Nederland kan vestigen. Dat betekent dat de natuur weerbaarder en sterker aan het worden is."

'Geen zorgen'

Voor onze veiligheid hoeven we volgens Lelieveld niet te vrezen. "Daar zou ik me echt geen zorgen maken. De dieren weten dat ze ons moeten mijden. Voor het vee is het ook geen probleem. Je kan vrij makkelijke maatregelen nemen om je schapen te beschermen. Een schaapskooi zou al afdoende zijn. Of een hond om roofdieren weg te houden."

 

Bekijk hier de video:

02:34