Productiviteitsslaapje

Powernap onder werktijd, heeft dat zin?

24 februari 2020 10:48 Aangepast: 24 februari 2020 20:42
Bij de Vrije Universiteit in Amsterdam kunnen studenten een powernap doen Beeld © Eigen foto

Even een dutje doen tijdens werktijd. Voor veel mensen klinkt het (letterlijk) als een droom, maar bij steeds meer bedrijven is het de werkelijkheid. Is een powernap echt bevorderlijk voor de productiviteit of werkt zo'n schoonheidsslaapje juist averechts?

Chemiebedrijf Sabic, het Máxima Medisch Centrum Veldhoven, het Radboudumc, het Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch en de Vrije Universiteit (VU) hebben iets gemeen: allemaal hebben ze een plek waar medewerkers of studenten gedurende de dag een powernap kunnen doen.

Steeds meer bedrijven en ziekenhuizen zien het belang van zo'n dutje onder werktijd. Een powernap zou niet alleen de productiviteit een boost geven, maar ook het cognitief vermogen en de alertheid verhogen.

Cabines

"Wij hebben een klein jaar geleden voor het eerst powernapbedden geplaatst in de universiteitsbibliotheek", vertelt Harm Derks, manager of Library Services aan de VU in Amsterdam, aan EditieNL. Het gaat om cabines met een matras. Mensen kunnen een soort kap over zich heentrekken om zich helemaal af te sluiten van de omgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel werknemers met serieuze slaapproblemen: 'Doe een powernap'

Hij is ervan overtuigd dat een powernap de productiviteit ten goede komt. "Studenten ervaren veel druk. Na een powernap zijn ze herladen en kunnen ze er weer een paar uurtjes tegenaan. Het is ideaal voor studenten die in een tentamenperiode zitten. Gapend en half in slapend boven je studieboeken zitten is niet goed."

'Zeker bevorderlijk'

Volgens somnoloog Arthur Kurvers van het Haaglanden Medisch Centrum is een dutje zeker bevorderlijk. "Er speelt een proces in ons lichaam dat ervoor zorgt dat we rond het middaguur een dip krijgen. Een powernap zou op dat moment een goed idee zijn, want dat geeft je een boost waardoor je je fitter en alerter voelt."

Daardoor word je productiever op je werk, laat hij weten aan EditieNL. "Dat goede gevoel houdt een paar uur aan. Cafeïne heeft een soortgelijk effect."

Keerzijde

Toch zitten er een paar haken en ogen aan. Zo moet je ervoor waken dat je niet te lang slaapt. "Als je langer dan twintig minuten slaapt, kun je in je diepe slaap belanden. Als je dan wakker wordt, voelt het alsof je een jetlag hebt. Je bent dan allesbehalve fit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wakker met wekker? Dan heb je volgens dit bedrijf een slaapprobleem

Daarnaast raadt Kurvers het af om de powernap te lang uit te stellen. "Als je laat in de middag gaat slapen, zou het kunnen dat je 's avonds niet meer in slaap kan komen."

Alleen voor middagdip

Bovendien heeft een powernap alleen nut als 's nachts genoeg hebt geslapen. "Het is echt bedoeld om je middagdip te boven te komen. Als je chronisch slaaptekort hebt, gaat een powernap niet helpen. Winst uit slaap haal je voornamelijk uit je diepe slaap."

Ook slaapproblemen als insomnia zal je met een powernap niet verhelpen. "Dan wordt juist aangeraden om overdag actief te zijn, zodat je 's avonds in slaap kan komen. Ga niet met je slaapritme knoeien door overdag al te slapen", raadt de somnoloog aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van