Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Eeuwig in studentenhuis

32-plussers moeten studentenwoning Utrecht uit, vakbond is boos

10 februari 2020 11:08 Aangepast: 10 februari 2020 18:36
Marjolein van Ham is 27 en woont nog in een studentenkamer Beeld © EditieNL

Eindeloos in een studentenwoning blijven hangen terwijl je allang niet meer studeert? Tot nu was het in de 1.500 zelfstandige woningen van studentenhuisvester SSH geen probleem. Maar daar komt vanaf juni verandering in.

Student of niet: sommige mensen blijven tot in den treure hangen in hun studentenkamer. Zo is een man in Delft in totaal 28 jaar lang in zijn studentenkamer te blijven wonen. Hij rondde in 1989 zijn studie af, maar woonde nog tot 2017 nog in zijn kamer. In een studentencomplex in Amstelveen bleef een man zelfs dertig jaar lang hangen. In 2015 werd hij uit de woning gezet.

Nieuw regels

In de zelfstandige studentenwoningen van huisvester SSH in Utrecht zijn dit soort taferelen binnenkort niet meer mogelijk. Om de doorstroom voor nieuwe studenten te bevorderen, gaat er voor nieuwe huurders vanaf juni een nieuwe regel in: niet-studenten vanaf 32 jaar moeten hun woning uit. Daarnaast mag een nieuwe huurder niet ouder zijn dan 27 jaar en mag die er maar maximaal vijf jaar wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot tekort aan studentenkamers: 'Ik heb de hele vakantie gezocht, was continu gestrest'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert verontwaardigd op de nieuwe plannen. "Dit is niet de oplossing", zegt voorzitter Alex Tess Rutten tegen EditieNL. "Deze oud-studenten blijven niet voor de lol hangen op een studentenkamertje."

Geen alternatief

Het probleem is volgens Rutten het tekort aan betaalbare starterswoningen. "Studenten komen vaak niet in aanmerking voor een hypotheek en kunnen hoge huurprijzen niet ophoesten. Er is dus geen gangbaar alternatief."

Volgens haar zouden er meer betaalbare starterswoningen én meer studentenkamers moeten komen. "Er is in heel Nederland een tekort van zo'n 40.000 studentenkamers. Alleen zo zorg je dat de doorstroom verbetert en los je het tekort aan studentenkamers op."

Te duur

Marjolein van Ham is 27. Hoewel ze al jaren afgestudeerd is, woont ze nog in een studentenhuis met vijf huisgenoten. "Het is gewoon te duur om een appartement of een huis voor mezelf te huren of kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studentenkamertjes (9m2) voor 60.000 euro te koop

Ze betaalt nu zo'n vierhonderd euro per maand aan huur. "Als ik in m'n eentje iets ga huren, zou dat rond de 900 euro per maand worden. Dat is gewoon echt te veel geld. Dat heb ik er nu niet voor over. En alle starterswoningen die vroeger 150.000 kostten, zijn nu al ruim over de twee ton gegaan."

Huis delen

Dat valt tegen, want inmiddels heeft Van Ham het in haar studentenkamer wel gezien. "Natuurlijk vind ik het vaak vervelend. Je komt thuis na een lange werkdag en moet dan keuken en badkamer delen met vijf anderen. Het is in huis lang niet altijd zo netjes als ik zelf zou willen. Maar om nou met nog tien anderen te gaan overbieden op een huis..."

Toch denkt ze dat ze in de toekomst wel bereid zou zijn meer geld neer te leggen voor een huis voor haar alleen. "Als er over een jaar of twee niets is veranderd, heb ik het er wel voor over. Dan wil ik waarschijnlijk wel echt iets voor mezelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore