EditieNL

'Zo veel jongetjes in Enschede: leuk, maar hoe kán dat toch?'

14 juli 2016 13:17 Aangepast: 14 juli 2016 18:38
Archieffoto. Beeld © iStock

In Enschede is het beschuit met blauwe muisjes niet aan te slepen: er worden al twee jaar achter elkaar meer jongetjes dan meisjes geboren. "We kregen veel meer blauwe dan roze geboortekaartjes."

In Nederland is 51 procent van de baby's die worden geboren een jongetje. Maar in Enschede is dit al 2 jaar achter elkaar 55 procent. Myrthe ten Bijsterbosch van verloskundigenpraktijk Vivre in Enschede, ziet het ook. "We herkennen dit zeker. In de praktijk hebben we een wand met alle geboortekaartjes: daarop is veel meer blauw dan roze te zien."

Kleine kans

Hoe het komt? De verloskundige heeft werkelijk geen idee. Maar de cijfers liegen er niet om: in Enschede werden in 2015 865 jongens geboren en 723 meisjes. De kans op zo weinig meisjes is 0,6 procent. In 2014 was het verschil nog groter. De jaren daarvóór scoorde Enschede rond het landelijk gemiddelde.

ZIE OOK: Zo veel jongens en meisjes zijn er in jouw gemeente geboren

"Heel opvallend", zegt ook verloskundige Sabine Steenberg van Verloskundigenpraktijk Enschede. Ze was zich er in eerste instantie niet zo bewust van. "Pas toen ik het hoorde, ging ik tellen in onze praktijk. Ik kwam zelfs uit op 56 procent jongens en 44 procent meisjes. Dat is bijzonder! Er zijn dus echt meer blauwe babykamers in Enschede dan roze. Als we zeggen tegen toekomstige ouders: 'Grote kans dat het een jongetje wordt', liegen we dus niet."

Als het zo doorgaat, worden 'de verhoudingen wel een beetje scheef', zegt Steenberg. "Maar het wordt vast wel weer rechtgetrokken door een stad waar veel meisjes worden geboren." Met haar collega's van de verloskundigenpraktijk heeft ze lopen gissen en grappen: hoe zou het toch komen, zo veel jongetjes? "Ik zei nog: ja, Enschede is natuurlijk wel een plek met veel landbouw, natuur. Daar houden jongens vaak van..."  

Net moeder geworden

Thumbnail

Lia Katalanc woont in Enschede en is vorige week moeder geworden. Van... een meisje! "Ik vind het wel heel grappig", zegt ze. "Ik merk zelf niet per se dat er meer jongens dan meisjes in mijn eigen omgeving worden geboren."

Lia maakt zich overigens geen zorgen om alle aandacht van al die Enschedese jongens die haar dochter later ongetwijfeld zal krijgen. "Het is alleen maar beter, toch? Dan heeft ze alleen maar meer mannen om uit te kiezen straks."

Meer op editienl.nl: 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore