Ga naar de inhoud
Vakantieverkeer

Wagenziek? Niet als je gamet!

Archieffoto. Beeld © iStock

Voor veel gezinnen is het komende periode weer raak: kotsende kinderen op de achterbank. Nederland gaat op vakantie dus de wagenziekte-middeltjes komen uit de kast. Wat werkt? Deze expert weet het.

Thumbnail

Achterin zitten, of juist niet. Naar voren kijken, je ogen dichtdoen, door je neus uitademen: wat werkt wel en wat werkt niet als je kots- en kotsmisselijk wordt in de auto? Professor Herman Kingma is klinisch fysicus van het Maastricht UMC en weet alles over evenwichtsorgaan en wagenziekte. We leggen hem een paar hulpmiddelen voor.  

Reisziektepillen

"Ze werken wel: ze onderdrukken de gevoeligheid van je evenwichtsstelsel. Maar dat doen ze alleen als je ze op tijd slikt – ongeveer twee uur van tevoren. Als je al eenmaal ziek bent dan kunnen ze er niets meer aan veranderen. Nadeel is wel: je raakt ervan versuft. Niet handig als je nog moet functioneren."

Een watje in je oren

"Het is nooit aangetoond dat dit fysiek iets doet, maar het kan wel een placebo-effect hebben. Dus als het voor jou of je kinderen werkt: gewoon doen!"

Gember eten

"Van gember is wél aangetoond dat het effect heeft op je evenwichtsorgaan. Maar dat effect is wel echt minimaal…"

Evenwichtsarmbandje

"Lastig om hier iets over te zeggen. Aan de ene kant denk ik: dat is een placebo, aan de andere kant berust het evenwichtsarmbandje wel op ideeën uit de acupunctuur. Daarvan is nog niet alles bewezen, maar sommige drukpunten werken echt. Dus als het voor je werkt, vooral doen."

Dvd kijken of gamen

"Dit werkt het allerbest. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen zich heel erg moeten focussen op een taak dat ze dan hun omgeving vergeten en minder last krijgen. Een kapitein op een schip wordt bijvoorbeeld minder snel zeeziek omdat hij zich heel erg moet concentreren. Als een kind zich helemaal kan verliezen in een computerspel of helemaal opgaat in een film of tv-programma, dan is dat dé perfecte oplossing."

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagen-, zee- en luchtziekte. De symptomen zijn misselijkheid, gapen, je draaierig voelen, zweten en hoofdpijn. Soms geeft de patiënt over. De schommelbeweging van een auto, een boot of een vliegtuig is de oorzaak. De signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon komen niet meer met elkaar overeen.
Bron: Wikipedia, Thuisdokter

Meer op rtlnieuws.nl: