Goudgele beloning voor gouden tipgever

Daders van snackbaroverval gezocht: gouden tipgever krijgt jaar lang gratis friet

07 februari 2020 16:39 Aangepast: 07 februari 2020 18:40
Patrick van der Steen van snackbar Verhage Beeld © Eigen foto

Vijf weken na de overval op snackbar Verhage in Spijkenisse ontbreekt nog steeds elk spoor van de daders. De eigenaar is het wachten op de politie zat en looft een beloning uit: de gouden tipgever krijgt een jaar lang gratis friet.

De overval op snackbar Verhage in Spijkenisse is de personeelsleden niet in de koude kleren gaan zitten. Twee van hen zitten nu – vijf weken later – nog steeds thuis.

In de politie heeft eigenaar Patrick van der Steen weinig vertrouwen meer. "We hebben ruim een maand gewacht tot die ergens mee kwam, maar er wordt weinig vooruitgang geboekt. We willen niet machteloos toekijken", zegt hij tegen EditieNL.

Gratis friet

Daarom neemt Van der Steen het heft in eigen handen en looft hij een unieke beloning uit voor de gouden tipgever: een jaar lang gratis friet. "Geld wordt regelmatig uitgedeeld, maar we willen opvallen. En in het maken van friet zijn we goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilisten in de file worden door snackbar getrakteerd op 100 frikandellen

Hoewel de dieven er volgens Van der Steen niet met een enorme buit vandoor zijn gegaan ("Ik zou er mijn bed niet voor uitkomen"), heeft de overval grote indruk gemaakt. "We zijn een hecht team dus de overval heeft er bij iedereen flink ingehakt."

Alle tips welkom

Hij hoopt met behulp van de beloning eindelijk meer te weten te komen. "Iedereen die iets weet mag zich melden. Al heb je maar iemand zien rennen of stoer horen praten."

Tot nu toe heeft hij twee tips binnengekregen. "Die zijn echt vanwege de frietactie binnengekomen. Het was de tipgevers niet eens per se om het friet te doen, maar door deze oproep kwamen er blijkbaar toch weer herinneringen naar boven waar de politie mogelijk iets aan heeft."

Disco Dolly

Het is niet de eerste keer dat de eigenaar van een bedrijf een dergelijke beloning uitlooft. Zo ging de eigenaar van club Disco Dolly in Amsterdam afgelopen november op een vergelijkbare manier te werk. Degene die kon vertellen wie het pand had beklad, kon rekenen op een leven lang gratis bier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Discotheek beklad: levenslang gratis bier voor gouden tipgever

"Het OM heeft ook vaak beloningen uitstaan, maar die zijn nog nooit uitgeloofd", weet criminoloog Jasper van der Kemp. Hij kan zich dan ook in dit geval voorstellen dat mensen die meer weten, dat niet zullen zeggen. "Stel dat je die daders kent, dan wil je niet dat ze weten dat je hen verklikt. Een jaar lang gratis patat weegt daar niet tegenop."

Hij gaat verder: "De vraag is ook: wat versta je onder de gouden tip? Want met alleen een naam bewijs je de schuld niet."

Aandacht

Toch vindt hij het een slimme actie. "Aandacht genereren is geen rare gedachte. Mensen gaan erover praten. Wie weet leidt dat toch tot tips, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore