Ga naar de inhoud
Schunnige nummers

Carnavalshit moet seksuele intimidatie tegengaan: 'Ben je oké?'

Archieffoto Beeld © ANP

'Ben je oké, voelt het goed voor alle twee?' Het is een tekst uit een nieuw nummer dat hoort bij een campagne van Rutgers. Het kenniscentrum wil daarmee seksueel ongewenst gedrag tijdens carnaval bespreekbaar maken.

"In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Dat gebeurt ook tijdens carnaval, waar flirten een grote rol speelt en grenzen vervagen", vertelt Marjolein Klaassen van Rutgers.

De campagne, die al anderhalf jaar loopt in het uitgaansleven, wordt daarom nu uitgebreid naar carnaval. "Net als bij andere uitgaansgelegenheden komt seksueel ongewenst gedrag ook tijdens carnaval voor. Iedereen die carnaval viert, herkent de hand op de bil en borst."

Dubbelzinnige liedjes

Onderdeel van de campagne is dus het lied 'Ben je oké?', dat een tegenhanger is van de vele dubbelzinnige carnavalsliedjes. "Er komen steeds meer liedjes die suggereren dat met carnaval alles kan. Daar wilden we iets leuks er tegenover zetten: dat carnaval leuk moet zijn voor iedereen."

Het lied moet ongewenst gedrag bespreekbaar maken. "Zodat als mensen iets zien dat niet klopt, ze makkelijker vragen: ben je oké?" legt Klaassen uit.

Imago

"Wij ergeren ons dood aan de schunnige liedjes." De Brabantse Carnavalsfederatie vindt het dan ook goed dat het lied van Rutgers er is. Voorzitter Rob van de Laar: "We schamen ons voor die schunnige nummers. Het past niet bij het carnaval dat wij willen uitstralen. Wij werken al die jaren om van carnaval een kwaliteitsfeest te maken."

De federatie doet veel moeite om het imago van carnaval te verbeteren: dat het alleen om seks draait. "Maar dat is heel moeilijk. Zulke liederen werken absoluut niet aan mee." Want dat imago klopt volgens Van de Laar totaal niet. "Tijdens carnaval gelden de normale fatsoensregels ook. Alles wordt wat losser, maar het is niet bedoeld dat alles mag en alles kan."

Glitter
Lees ook:
Glitter onesies en Netflix: (online) feestwinkels maken zich op voor carnaval

Andere sfeer

Ook Désirée van de Kerkhof, secretaris van Rielse Carnavalsstichting De Kaaien, zegt dat er tijdens carnaval een andere sfeer hangt dan normaal tijdens het uitgaan. "Het hoort er een beetje bij. Er zijn meer vriendschappelijke aanrakingen. Je begroet elkaar ook allemaal met drie zoenen op de wang. Maar een hand op de bil of borst? Dat gaat ook met carnaval te ver", zegt ze tegen Editie NL.

Ze vindt het dan ook prima dat Rutgers dit nummer heeft uitgebracht. "Je ziet vaker seksueel gedrag tijdens carnaval, maar het is niet de bedoeling dat het te ver gaat." De nummers met dubbele betekenis vindt ze een minder groot probleem. "Dat hoort er ook wel weer een beetje bij, dat zijn nummers die iedereen meezingt."

Limburg

Heel anders is het tijdens vastelaovend in Limburg, zegt Joep Verbugt, voorzitter van de Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Dat is een jaarlijkse wedstrijd waarbij het beste carnavalsliedje van het jaar wordt gekozen. Er zit volgens Verbugt een groot verschil tussen Brabants en Limburgs carnaval.

De discussie rondom het imago en schunnige liedjes speelt volgens hem in Limburg niet. Daar spelen 'schunnige liedjes' eigenlijk geen rol. "Dat soort liedjes komen er eigenlijk niet doorheen. En bijna 100 procent wat je hier tijdens carnaval hoort, is Limburgse liedjes."

Bekijk hier de video:

02:51