Waalstrand Nijmegen

'Wat is dit?' Twitter buigt zich over aangespoeld dier

05 februari 2020 15:31 Aangepast: 06 februari 2020 11:19
Rara wat is dit? Beeld © Jochem Duyff

Het heeft snorharen, een lange staart, grote poten en kleine oren. Met een beetje fantasie kun je er een bull terriër in zien, maar ook een zeehond, of een cavia. Maar wat is de echte identiteit van dit in Nijmegen aangespoelde dier?

Het Nijmeegse GroenLinks-raadslid Joep Bos-Coenraad plaatste twee foto's van het aangespoelde dier op Twitter. "Ik dacht dat ik aardig wat dieren herkende, maar wat is dit?", vraagt hij aan mede-twitteraars.

"Mislukte kruising tussen koe en bever?", denkt Kasper. Inge gokt op een muskusrat. 

Het beest werd zondag aangetroffen door Jochem Duyff. "Ik kijk altijd goed rond als ik daar wandel omdat ik wel vaker zwerfvuil opraap. Ik zag dit in de verte liggen en toen ik dichterbij kwam zag ik dat het een dier was. Met snorharen en zwemvliesjes tussen de tenen", zegt hij tegen EditieNL.  

Antwoord

Boswachter Twan Teunissen heeft inmiddels het verlossende antwoord gegeven. Hij herkent het dier aan zijn staart. Het is een beverrat. Deze komt in Nederland vooral voor in het Maasdal in Limburg en in de grensstreek met Duitsland. Het beest kan vijftig tot zestig centimeter worden.

Overlast

De beverrat vormt volgens de NVWA een bedreiging voor de Nederlandse dijken. Deze kunnen worden verzwakt als de beverrat er holen in graaft. Ook kan het knaagdier drager zijn van parasieten en andere ziekteverwekkers die voor de mens schadelijk zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore