Ga naar de inhoud
Nieuws: zeezout uit Zeeland

Wat is het verschil tussen zeezout, tafelzout en andere soorten?

Chefkok Pim Haaksman

Voor het eerst sinds de middeleeuwen wordt er weer zeezout gewonnen in Nederland, namelijk uit de Oosterschelde. Maar wat maakt het eigenlijk uit of je zeezout, tafelzout, Himalayazout of Keltisch zout gebruikt?

Het bedrijf Zeeuwsche Zoute is begonnen met het winnen van zeezout uit de Oosterschelde. Normaal gesproken halen we zeezout uit Spanje en Portugal.

Verschillende soorten

Maar waarom eigenlijk? Wat maakt zeezout anders dan Himalayazout, tafelzout en Keltisch zout? "De smaak van zoutsoorten verschilt door de mineralensamenstelling en de plek het vandaan komt", legt chefkok Pim Haaksman uit aan EditieNL.

Zouttherapie
Lees ook:
Zouttherapie tegen luchtwegproblemen: 'Baat het niet dan schaadt het niet'

Grofweg zijn er vier verschillende soorten zout te onderscheiden. Deze bestaan allemaal grotendeels uit natriumchloride. Wel zijn er verschillen in de hoeveelheid mineralen die erin zitten, zoals kalium en magnesium.

The big 4

"Het meest gebruikte soort is tafelzout: ook wel keukenzout genoemd. Dit soort wordt in Nederland gewonnen uit ondergrondse zoutlagen", legt Haaksman uit. Daarnaast kennen we Keltisch zout en Himalayazout. "Keltisch zout komt uit ondiepe zoutmoerassen in Frankrijk. Himalayazout is roze van kleur en wordt gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld, in Pakistan."

Het vierde soort is zeezout. "Dat wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen. Het lijkt op tafelzout, maar is grover qua structuur", aldus de chefkok.

Smaak

Als je het zout in z'n puurste vorm zou proeven, merk je volgens hem daadwerkelijk verschil. "Maar omdat er mineraalsoorten aan toegevoegd zijn, proef je het verschil minder."

Hartstichting:
Lees ook:
Hartstichting: zout stimuleert ontstekingen, verergering aderverkalking mogelijk

Leonard Hofstra is hoogleraar cardiologie bij Amsterdam UMC en weet alles over zout en wat het voor invloed heeft op de gezondheid. Volgens hem maakt het voor de smaak niet uit welk soort je eet. "Als je een blinde smaakproef doet, zou je er niet uitvissen of je keukenzout of zeezout eet. Himalayazout is gewoon keukenzout met extra mineralen", zegt hij tegen EditieNL.

Zeezout is populair

Wel merkt hij de afgelopen tijd een opmars in de populariteit van grove zeezout. "Het is nu hip om dat te kopen. Maar het is een marketingstunt. Met een molen kun je grof zout op je eten strooien en daarmee kun je het culinair laten ogen. Je geeft meer beleving aan je eten. Daar spelen ondernemers op in."

Ongezond

Die beleving is een groot contrast met hoe ongezond het eigenlijk voor je is. Het gevaar van grof zeezout is volgens Hofstra dat je er – voor dezelfde smaaksensatie – meer van strooit. "Omdat het grote brokken zijn, krijg je meer zout binnen. In tien grove brokken zit veel meer zout dan in duizend kleine zoutkorreltjes."

Wc
Lees ook:
Wc vol sensoren: 'We zien aan je urine of je te veel zout hebt gegeten'

Welk zoutsoort je eet maakt volgens de hoogleraar voor de gezondheid niet uit. "Iedere zoutsoort zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Dat is een van de grootste killers in de wereld. Het kan je bloedvaten beschadigen en vergroot het risico op hartfalen, Alzheimer, nierschade en beroertes. Een hoge bloeddruk leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen doden per jaar."

Veel uit eten gaan en eten laten bezorgen verhoogt de kans op een te hoge zoutinname. "Daardoor weten we niet goed hoeveel zout er in ons eten zit. Als je zelf kookt heb je wel die controle."

Bekijk hier de video:

02:43