Ga naar de inhoud
Je bent jong en je rouwt wat

Rouwen jongeren anders dan ouderen? 'Het past niet in onze perfecte levens'

Lisanne verloor haar moeder en schreef een boek over rouw Beeld © EditieNL

Jongeren en rouwen gaan niet vaak in één zin samen. Toch zijn er alleen dit jaar al twee boeken over verschenen. Heeft het onderwerp voor jongeren een andere benadering nodig? "We praten er niet over."

'Van harte gecondoleerd', zo luidt de titel van het boek dat Ameline Ansu onlangs uitbracht over het verliezen van haar beide ouders als twintiger. Lisanne van Sadelhoff (30) schreef een boek over het overlijden van haar moeder: 'Je bent jong en je rouwt wat'.

Luchtige benadering

Het zijn bijzonder luchtige titels voor zo'n zwaar onderwerp. "Dat heb ik bewust gedaan", vertelt Lisanne aan EditieNL. "Het is een heftig onderwerp, maar ik wil niet dat het boek dramatisch wordt. Mensen mogen zelf beslissen of ze het zwaar vinden of niet."

Fred
Lees ook:
Fred Marree werd doodverklaard: 'Mijn vrouw kreeg een condoleancebrief'

Lisanne richt haar boek op jongeren omdat ze denkt dat rouwen voor hen een andere aanpak vereist. "Deze generatie is vluchtiger. De samenleving is gericht op succes en prestatie. We willen alles snel en mooi. Rouwen past daar niet bij. Maar wat als er dan toch zoiets op je pad komt?"

Ontkenningsfase

Zelf wist ze niet goed hoe te dealen met het verlies van haar moeder. "Ik kon niks. Alleen maar stilstaan", vertelt ze. "In het begin heb ik – geheel volgens onze tijdsgeest – net gedaan of er niks aan de hand was. Maar na zes weken daalde het verdriet in en besefte ik: ik kan niet langer de schijn ophouden. Ik kan niet meer meedoen aan dat perfecte plaatje."

"Ik ben toen via WhatsApp gaan communiceren naar vrienden over hoe ik me voelde. Zo stuurde ik bijvoorbeeld: 'Ik weet niet hoe ik morgen moet doorkomen.' Daarna was er nog steeds een afstand, maar dat was oké. Ik kon in ieder geval vertellen hoe ik me voelde."

Universele gevoelens

In eerste instantie wilde Lisanne een handleiding schrijven over hoe je moet rouwen, totdat haar therapeut vertelde dat iedereen het anders doet. "Toen dacht ik: ik kan wel laten zien hoe het kán zijn. Er zijn heus wel dingen die universeel zijn. Bijvoorbeeld gek worden van verdriet met kerst."

Dick
Lees ook:
Dick na zijn dood in eigen rouwadvertentie: 'Waar waren al mijn vrienden?'

Daarom schreef ze het boek dat ze destijds zelf nodig had. "Er zijn maar weinig boeken die gaan over rouwende jongeren, terwijl ik vind dat ze nodig zijn. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik veel moeite had met de levens van mijn vrienden. Iedereen gaat samenwonen, trouwen, met zwangerschapsverlof. Op social media zag ik leuke foto's met moeders erop. Maar mijn leven zag er heel anders uit."

Taboe doorbreken

Ze hoopt het onderwerp bespreekbaar te maken. "Tegenwoordig praten we over alles. Er ligt allang geen taboe meer op seks. Maar over rouwen hebben we het niet. Waar waren de mensen die me vertelden dat het normaal is dat ik onder de douche door m'n hoeven zakte? We mogen wel wat losser worden als het hierover gaat."

Volgens rouwdeskundige Tineke Rodenburg zijn we al op de goede weg. "Rouw is de afgelopen decennia wat bespreekbaarder geworden. Het is iets sexier, zou je bijna kunnen zeggen", vertelt ze aan EditieNL.

Ervaringen uitwisselen

Jongeren hebben volgens haar veel baat bij het delen van hun verdriet. "Als jonge mensen iemand verliezen, moeten ze diegene nog de rest van hun leven met zich meenemen. Jongeren hebben elkaar veel te bieden door ervaringen uit te wisselen."

Gerard
Lees ook:
Gerard kreeg 50 jaar geleden 3 doodgeboren baby's, nu plaatst hij een rouwadvertentie

Ouderen gaan anders met het onderwerp om. "Die hebben vaak meer het idee dat ze het verlies alleen moeten verwerken of voor zich moeten houden. Jonge mensen hebben meegekregen dat je het gewoon kunt delen. Delen is goed en het werkt beter."

Verdriet delen

Dat moedigt Rodenburg dan ook aan. "Als je je verdriet met een ander deelt, troost dat je ook. De laatste jaren daalt het besef in dat je voor rouwen de ander nodig hebt. Blijf niet onder je dekbed in je bed liggen."

Bekijk hier de video:

02:38