Alert op niezende mensen

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om coronavirus

03 februari 2020 17:01 Aangepast: 03 februari 2020 18:30
Beeld © ANP Foto

Hoe zit het met de zogenaamde 'coronapaniek' in Nederland? Voelen we ons nog veilig of denken we dat het ook in Nederland mis kan gaan? EditieNL liet door onderzoeksbureau DVJ Insights onderzoeken hoe Nederlanders denken over het virus.

Uit de peiling van DVJ Insights in opdracht van EditieNL blijkt dat 47 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om het coronavirus.

58 procent van de respondenten denkt dat het virus naar Nederland komt. Toch doen Nederlanders nog niet heel veel om besmetting te voorkomen. Om zichzelf te beschermen wast slechts 28 procent vaker zijn of haar handen. Maar 5 procent heeft nog andere maatregelen getroffen, zoals het kopen van mondkapjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor coronavirus: drones nemen temperatuur Chinezen op

Wel let een kwart van de ondervraagden extra op wanneer ze iemand van Chinese afkomst zien. Ook op niezende mensen is 41 procent van de Nederlanders extra alert.

Tevreden

De respondenten geven aan dat ze redelijk tevreden zijn over de hoeveelheid maatregelen die er door de overheid worden getroffen tegen het virus. 44 procent vindt dat er genoeg wordt gedaan.

Volgens Henri Beunders, Hoogleraar Ontwikkelingen in de publieke opinie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gaan burgers ervan uit dat de overheid altijd voor hun veiligheid moet zorgen.

'Overheid kan het niet goed doen'

"De overheid moet ervoor zorgen dat niemand ziek wordt en dat er geen paniek is", legt hij uit. "Als straks toch iemand in Nederland het coronavirus krijgt, dan zullen we de overheid meteen in de haren vliegen en in paniek raken. De overheid kan het op geen enkele manieren goed doen."

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore