Broedplaats voor liefde

Dag en nacht samen: relatie op de werkvloer, is dat een goed idee?

03 februari 2020 10:29 Aangepast: 14 februari 2020 13:43
Jennifer en haar man Jan runnen samen een isolatiebedrijf Beeld © EditieNL

Samen opstaan, samen naar het werk en dan weer samen naar huis. Voor partners die met elkaar werken zal het leven er ongeveer zo uitzien. Er zijn in ons land volgens het CBS bijna honderdvijftigduizend stellen op de werkvloer. Wat doet dat met je relatie?

Als je samenwerkt met je partner, neem je het werk dan altijd mee naar huis? En een ruzie over de afwas, vecht je die uit op de werkvloer? Jennifer Bekker-Hilgers runt samen met haar man Jan een isolatiebedrijf, en dat werkt prima. "Mijn vader en moeder werkten samen, en waren thuis ook altijd samen. En mijn man is op zijn achttiende bij ons komen werken, we hebben elkaar via het werk ontmoet. Dus ik weet eigenlijk niet beter", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pesten op de werkvloer: hoe kaart je dat aan?

Voor het bedrijf, wat al ruim vijftig jaar een familiebedrijf is, doet Jennifer de administratie en haar man de isolatie. De zaak werd door haar man en haar moeder gerund, en na het overlijden van haar moeder sprong Jennifer in en runt ze het nu samen met haar man Jan. Haar vader werkt ook nog parttime in het bedrijf en haar zwager werkt er ook.  

Broedplaats voor relatie

Volgens hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit is de werkvloer een broedplaats voor relaties. "Je ziet elkaar elke dag, dus het is ook erg logisch dat daar relaties ontstaan", zegt ze tegen EditieNL. Hoe vaker je elkaar ziet, hoe aantrekkelijker je elkaar gaat vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: Werklozen voelen zich ongezonder dan mensen met werk

Toch moet je er volgens haar wel goed over nadenken of je het ook wel echt wil. "In het begin van de relatie zal je nog veel met elkaar bezig zijn en dat kan scheve ogen geven van collega's. Uit onderzoek blijkt dat het voor andere werknemers een bron van irritatie kan zijn."

Allemaal familie

Bij Jennifer is dat niet het geval. "Het personeel heeft er volgens mij geen moeite mee, het is ook allemaal familie dus ook zij weten niet beter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seks met je bewaker: 'Gevangenen zitten vol hormonen, soms ontstaat een relatie'

Volgens Vonk moet je er wel mee oppassen, vooral als twee leidinggevenden in een bedrijf een relatie hebben. "Dat kan voor het personeel erg vervelend zijn omdat zij het gevoel kunnen hebben dat het koppel thuis allemaal plannetjes zit te maken." Maar ook als het niet twee leidinggevenden zijn dan kan het personeel het gevoel hebben dat degene met wie de baas een relatie heeft wordt voorgetrokken.

En als de relatie even niet lekker loopt kan dat volgens haar ook voor problemen zorgen op de werkvloer. Jennifer heeft dat op die manier nog niet meegemaakt. "Ik heb nooit gehad dat ruzies in de privésfeer overliepen op de werkvloer. En andersom ook niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore